Της Μικαέλλα Λοίζου
- Πρέπει να διαφυλαχθεί η εθνική συναίνεση, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς
- Στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο του ανακοινωθέντος ανέδειξε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη
- ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού, υπέδειξε ο Α. Σαμαράς
Τρεις απουσίες
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει πλήρως τη μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία προσωπικότητα και ιθαγένεια της επανενωμένης Κύπρου. Στο κείμενο του ανακοινωθέντος, όμως, αν και αναφέρονται τα τρία singles, δεν διασφαλίζονται πλήρως, όπως επιθυμεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αφού η κυριαρχία εκπηγάζει εξίσου από Ε/κ και Τ/κ και οι ιθαγένειες είναι τρεις.
«Πρέπει να αντλήσουμε, βέβαια, και διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι και πολύ πρόσφατες φάσεις της πορείας του Κυπριακού», είπε ο κ. Σαμαράς, μια αναφορά που οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι φωτογραφίζει το σχέδιο Ανάν, στοιχεία του οποίου, όπως έχουν επισημάνει κάποιες πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι έκδηλα στο κείμενο.
Η τρίτη προϋπόθεση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία επίσης είναι απούσα, είναι πως η λύση «θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος, και συγκεκριμένα δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων, στα οποία θα μετάσχουν τα νόμιμα μέλη των δύο κοινοτήτων». Στο προσχέδιο η αναφορά στα δημοψηφίσματα έχει ως ακολούθως: «Η ομοσπονδία της ''ενωμένης Κύπρου'' θα είναι αποτέλεσμα της διευθέτησης, μετά από την έγκρισή της από χωριστά, ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Δεν γίνεται, δηλαδή, καμία αναφορά στους νόμιμους κατοίκους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στους εποίκους να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, όπως έγινε το 2004.
Εθνικές συστάσεις
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προέβη και σε μια σύσταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δεν θεωρείται άσχετη με την ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό μέτωπο, εξαιτίας της βούλησής του να προχωρήσει στις συνομιλίες στη βάση του συγκεκριμένου ανακοινωθέντος. Τόνισε πως πρέπει να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης. Του ζήτησε, δηλαδή, να μη μείνει μόνος με το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. Από πλευράς του υπογράμμισε ότι το Κυπριακό αποτελεί το κορυφαίο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, και ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Αθήνας στο Κυπριακό είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλετε τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας του Κυπριακού, και θα συνεχίσει να στηρίζει απόλυτα την Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς. Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως τα δικαιώματα αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με την εξαίρεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς εμμένει σε απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης και της επιβολής νέων δεδομένων.
Σύντομη κατάληξη
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως οι μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να έχουν κατάληξη. Αναφερόμενος στο κοινό ανακοινωθέν, είπε πως διασφαλίζει τις σημαντικές αρχές, όπως είναι η μια κυριαρχία, η μια διεθνής προσωπικότητα, η μια ιθαγένεια, αλλά ταυτόχρονα και η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους και ιδιαίτερα η επέκταση και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεντημένου. Πρόσθεσε ότι το ανακοινωθέν θα δημιουργήσει τις προοπτικές και προϋποθέσεις ώστε, μπαίνοντας σε έναν ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, να υπάρχει προοπτική να καταλήξουμε σε μια λύση που να είναι βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική και να διασφαλίζει την παρουσία μας στην ΕΕ.
«Ευρισκόμεθα σε μια κοινή πορεία με την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι η δική μας συνεργασία θα δημιουργήσει τις προοπτικές και της εθνικής συνεννόησης, που είναι απαραίτητες προκειμένου να πάμε μπροστά», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης. «Θέλω να πω ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν, το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, αλλά θέτει τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθούμε οι δυο κοινότητες αλλά και η Τουρκία, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους Ε/κ, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ», κατέληξε.