06 Ιανουαρίου 2015

Γέφυρες στο UKIP ρίχνει ο Ντ. Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον δρόμο για μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία των Συντηρητικών με το UKIP μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου άνοιξε η πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για επίσπευση του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι Εργατικοί, που προηγούνται των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις, κατακεραύνωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές δαπανών ύψους 25 δισ. στερλινών.Οι Εργατικοί κατέρχονται στις εκλογές με σημαία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο υποστηρίζουν ότι «δεν θα επιβιώσει μιας νέας κυβέρνησης Συντηρητικών». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα προστατεύσει το σύστημα υγείας, μεταθέτοντας τις περικοπές δαπανών σε άλλα υπουργεία, αλλά οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι τα τωρινά χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης έχουν φέρει το σύστημα σε οριακό σημείο.


Οι Εργατικοί αντιτάσσονται στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι δημοψήφισμα θα μπορούσε να προκηρυχθεί μόνο αν αλλάξει κάτι στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Ο Κάμερον, αντιθέτως, υφίσταται έντονες πιέσεις, τόσο από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός του όσο και από το UKIP, μέχρι σημείου να αρνείται ο ίδιος να δηλώσει τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα που υπόσχεται να προκηρύξει.

«Οσο νωρίτερα μπορέσω να τιμήσω την υπόσχεση για επαναδιαπραγμάτευση και δημοψήφισμα τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο. «Ο Κάμερον κάνει επίθεση φιλίας στο UKIP με την επίσπευση της ψήφου για την Ευρώπη», ήταν ο τίτλος του χθεσινού φύλλου των «Τάιμς» του Λονδίνου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν τοποθέτησε χρονικά το δημοψήφισμα, ενώ μέχρι τώρα έθετε ως χρονικό ορίζοντα το 2017.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που σκοπεύει να ζητήσει από τους εταίρους στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης είναι οι περικοπές επιδομάτων προς τους πολίτες της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία. Δεν είναι βέβαιο τι ποσό θα εξοικονομούσε η Βρετανία αν εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό. Βέβαιο, αντιθέτως, είναι το ύψος των περικοπών στον προϋπολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας που αφορούν όλους τους Βρετανούς, σε περίπτωση επανεκλογής των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κάμερον, από τα 25 δισ. περικοπών, τα 12 δισ. θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών δαπανών, ενώ τα 13 δισ. από περικοπές στις δαπάνες υπουργείων. Σε αυτά προστίθεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ. στερλίνες «μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής». Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα στελέχη πρώτης γραμμής των Συντηρητικών, τον λόγο έλαβε κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν, ο οποίος παρουσίασε το εκλογικό δίλημμα ως επιλογή ανάμεσα στη «συνετή διοίκηση και στο χάος».

Οι εκλογές της 7ης Μαΐου είναι πονοκέφαλος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχουν παράμετροι που δεν μπορούν εύκολα να εκτιμηθούν – όπως το ποσοστό όσων παγίως απέχουν και τώρα θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν κόμματα διαμαρτυρίας όπως το UKIP και το Κόμμα των Πρασίνων. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες εκτιμήσεις συμφωνούν στο ότι κανένα από τα δύο κόμματα που κυβερνούν εναλλάξ τη Βρετανία, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών, παρά το μεγάλο «ατού» του πλειοψηφικού συστήματος, που ανταμείβει το πρώτο κόμμα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ