03 Φεβρουαρίου 2015

Χάραξε γραμμή πλεύσης ο Αλέξης στην Κύπρο

Τσίπρας- Αναστασιάδης διαφώνησαν συμφωνούντες: Η ΔΔΟ “βάση λύσης” για τον ένα, «ενδιάμεσο στάδιο» για τον άλλο
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν ένα πλαίσιο κινήσεων σε όλα τα πεδία και συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να συντονίζονται καθώς πολλά είναι τα ανοικτά μέτωπα. Οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, άγγιξαν το Κυπριακό, τα θέματα οικονομίας, τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Η Κύπρος είναι το πρώτο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα από της ανάληψης των καθηκόντων του και οι συζητήσεις που είχε χαρακτηρίζονται από την επίσημη Λευκωσία ως πολύ παραγωγικές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είχαν αρχικά κατ΄ιδίαν συνάντηση που συνεχίσθηκε με τη συμμετοχή των συνεργατών τους.Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε όπως πληροφορούμαστε στη συγκρότηση μιας ομάδας νομικών στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η οποία θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Λευκωσία, τόσο για θέματα αλληλοενημέρωσης, νομικής ενίσχυσης αλλά και συντονισμού.Υπενθυμίζεται υπήρξε στο παρελθόν μια παρόμοια σκέψη, που δεν προχώρησε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι δυο τριμερείς συνεργασίες ( με Αίγυπτο και Ισραήλ) θα προχωρήσουν και από τη νέα κυβέρνηση. Έσπευσε, πάντως, να αναφέρει πως σε σχέση με το Ισραήλ, είναι  ξεκάθαρη η θέση του έναντι των Παλαιστινίων( στήριξη δηλαδή του αγώνα τους). Σε σχέση με τις δυο αυτές παράλληλες και αλληλοκαλυπτόμενες εν πολλοίς συνεργασίες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν θα πρέπει να θεωρούνται μέτωπο κατά της Τουρκίας. Μια προσέγγιση που έχει η Λευκωσία και υιοθετείτο και από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Λιβύη αλλά και στην Ουκρανία για να υποδείξει πως Αθήνα και Λευκωσία συνιστούν πυλώνες σταθερότητας. Για τη συνεργασία στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίσθηκε συντονισμός. Στη διάρκεια συζήτησης έγινε αναφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και επιβεβαιώθηκε η στάση των δυο κυβερνήσεων για προώθηση διά της διπλωματίας μιας λύσης στην κρίση. Αναφέρθηκε πως δέκα τουλάχιστον εταίροι μας στην Ε.Ε. υιοθετούν την προσέγγιση κατά της πολιτικής των κυρώσεων και την επιστράτευση της διπλωματίας.

Στο θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό και του συνεργάτες του. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια σειρά διευκρινίσεων για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα όσα διαδραματίζονται με τις έρευνες αλλά ευρύτερα για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως σε σχέση με τους ελλαδικούς σχεδιασμούς θα προχωρήσει καταρχάς σε μια αξιολόγηση των δεδομένων και μετά να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα. Γίνεται αντιληπτό πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ή ενέργεια, χωρίς να έχει ενώπιον της όλα τα στοιχεία και δεδομένα.
Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του πως δεν θέλει η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη και πως όλη η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι εντός της Ε.Ε.. Θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουν πολλά τα οποία ενοχλούν, υποδεικνύοντας πως χρειάζονται οι αλλαγές και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Δεν μπορείς, είπε, να αποκόπτεις τον 13ο μισθό και να αφήνεις την φοροδιαφυγή. Στόχος, όπως ανέφερε η στροφή προς την ανάπτυξη και προς τούτο απευθύνεται προς την Ε.Ε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ-ΚΟΤΖΙΑ
Οι υπουργοί Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς είχαν χθες το μεσημέρι κατ΄ιδίαν συνάντηση στο ΥΠΕΞ. Η συνάντηση που έγινε στη διάρκεια γεύματος ασχολήθηκε με θέματα συνεργασίας αλλά και αλληλοενημέρωσης. Οι δυο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.