04 Νοεμβρίου 2015

Αρχίζει η παραχώρηση “λευκής ταυτότητας” στα κατεχόμενα

Αρχίζει η εποχή της “λευκής ταυτότητας” γράφει πρωτοσέλιδα η Γενί Ντουζέν μετά την έγκριση από την “βουλή” της “νομοθεσίας” για μόνιμη άδεια παραμονής.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δικαιούχοι της “λευκής ταυτότητας” θα μπορούν να είναι: Οι αλλοδαποί που ζουν συνεχόμενα για έξι χρόνια στα κατεχόμενα με άδεια εργασίας ή άδεια για την ίδρυση μιας επιχείρησης ή έχουν και τις δύο άδειες για την ίδια περίοδο, οι αλλοδαποί που έχουν αγοράσει κατοικία αξίας τουλάχιστον €125.000 και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για τουλάχιστον έξι συνεχόμενα χρόνια, οι αλλοδαποί που έχουν εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα που ξεπερνά τουλάχιστον τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής για τουλάχιστον έξι συνεχόμενα χρόνια.

Προστίθεται ότι τριετή άδεια παραμονής θα μπορεί να παραχωρείται σε άτομα που έχουν αγοράσει σπίτι ή να έχουν ένα εγγυημένο εισόδημα και έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Η άδεια παραμονής θα παραχωρείται επίσης σε άτομα που δεν πάσχουν από οποιαδήποτε επικίνδυνη ασθένεια, δεν έχουν καταδικαστεί για ατιμωτικό αδίκημα και έχουν μια «υγιή ζωή».

Άδεια μόνιμης διαμονής θα δίδεται σε αλλοδαπούς που έχουν γεννηθεί στα κατεχόμενα ή έχουν έρθει πριν ενηλικιωθούν, σε περίπτωση που αιτηθούν για άδεια εντός δύο ετών από την ημερομηνία ενηλικίωσής τους και πληρούν τους αναγκαίους όρους.

Το κόστος της άδειας παραμονής αορίστου χρόνου θα είναι 2.000 ΤΛ (περίπου 680 ευρώ) και το τέλος ελέγχου κάθε δύο χρόνια, 250 ΤΛ (83 ευρώ περίπου).

Στα δικαιώματα που περιλαμβάνει η παραχώρηση “λευκής ταυτότητας” είναι μη υποχρέωση λήψης της άδειας εργασίας κάθε χρόνο, δεν θα τους ασκείται έλεγχος κατά την έξοδο/είσοδο στο ψευδοκράτος, δεν θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και θα τους δίδεται για έξι μήνες το επίδομα ανεργίας από την στιγμή που θα λάβουν την “λευκή ταυτότητα”.

Κάθε δύο χρόνια θα διεξάγεται έλεγχος για το αν αυτά τα άτομα εργάζονται στα κατεχόμενα και εάν πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Στην ίδρυση εταιρειών θα ισχύει η υφιστάμενη “νομοθεσία”. Ωστόσο η “λευκή ταυτότητα” δεν θα δίδει το δικαίωμα στον κάτοχό της να δημιουργήσει δική του επιχείρηση ή κατάστημα.

Ο πρώην “υπουργός” εσωτερικών, Τεμπερουκέν Ουλουτσάι δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι τις επόμενες ημέρες θα περάσει από τη “βουλή” και ο “νόμος” για τις άδειες εργασίες. Δήλωσε ότι αυτοί που θα έρθουν από τούδε και στο εξής δεν θα περιμένουν πια να λάβουν την “ιθαγένεια" και όσοι βρίσκονται ήδη στο νησί θα έχουν μια πιο εύκολη ζωή με “λευκή ταυτότητα” και σε περίπτωση που πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να λαμβάνουν και την “ιθαγένειας”. Όσοι έχουν συμπληρώσει 12 συνεχόμενα χρόνια με άδεια εργασίας ή άδεια για την ίδρυση επιχείρησης θα μπορούν να λαμβάνουν την “ιθαγένεια”.
http://www.ant1iwo.com/news/cyprus/article/222335/arhizei-i-parahorisi-leukis-tautotitas-sta-katehomena/