- Υπάρχουν μερικοί λόγοι: ο ένας απ΄ αυτούς είναι το ότι τέτοιες κυρώσεις μπορεί να διασπάσουν τις γραμμές των «έξι». Στις χώρες-μέλη της ομάδας «πέντε συν ένα» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εκπληρώσουν το δικό τους μέρος συμφωνιών. Αυτό θα αναγκάσει τους Ιρανούς να κάνουν ακόμα πιο σκληρή τη θέση τους.

Οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους, όμως σήμερα αυτό το χτύπημα το εξουδετερώνουμε οι ίδιοι, δήλωσε ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Το επιχείρημα του Γκράχαμ, ενός από τους πλέον ένθερμους πολέμιους της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ιράν, είναι η πεμπτουσία των απόψεων όλων των πολέμιων του κλεισίματος του «ιρανικού φακέλου».

- Αυτή η ενδιάμεση συμφωνία για τις κυρώσεις απελευθερώνει για το Ιράν 7 δισεκ. δολάρια σε μετρητά. Και με κανένα τρόπο δεν επηρεάζει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Πριν δέκα χρόνια το Ιράν είχε 200 φυγοκεντρωτές εμπλουτισμού. Σήμερα διαθέτει 18 χιλιάδες. Πριν μερικά χρόνια είχαμε κάνει το ίδιο για τη Βόρεια Κορέα. Είχαν υποσχεθεί να μη θέσουν σε λειτουργία τον αντιδραστήρα, η κατασκευή του οποίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Όταν αμβλύναμε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, οι Κορεάτες πήραν τα χρήματα και αποσύρθηκαν από τη συμφωνία. Το ίδιο φοβούμαστε και σήμερα. Οι φυγοκεντρωτές που έχουν απομείνει πολύ εύκολα επιτρέπουν στο Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη.

Στις πολύπλοκες αμοιβαίες σχέσεις του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου η ισορροπία δυνάμεων αμφιταλαντεύεται πότε προς τη μιά, πότε προς την άλλη κατεύθυνση. Κατά τα τέλη του έτους οι συμπάθειες της Αμερικής κάθε άλλο παρά είναι με το μέρος των νομοθετών. Το σημερινό Κογκρέσο 113ης σύγκλισης θεωρείται ως το «πιο κούφιο και ανήμπορο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου, οι βουλευτές κατά τη διάρκεια του έτους ενέκριναν μόνο 60 νόμους. Σε τέτοιο επίπεδο «νομοθετικής ανικανότητας», όπως έγραψε η «Ουάσιγκτον ποστ», δεν είχε κατρακυλήσει ούτε ένα Κογκρέσο σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα, φυσικά, πέφτει: κατά μέσον όρο κυμαίνεται μεταξύ του 39 και του 41%. Όμως, σε σύγκριση με τη δημοτικότητα του Κογκρέσου, ο 44ος Πρόεδρος, μπορούμε να πούμε, χαίρει μεγάλης δόξας. Στα τέλη Νοεμβρίου η υπηρεσία Γκάλοπ κατέγραψε μείωση της εμπιστοσύνης προς το Κογκρέσο στο επονείδιστο 9%. Στην ιστορία των ΗΠΑ τέτοιο πράγμα δεν υπήρξε.

Εν τω μεταξύ, η πλειονότητα των Αμερικανών – το 44%, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας
δημοσκόπησης του πρακτορείου Reuters και της κοινωνιολογικής υπηρεσίας Ipsos, υποστηρίζει τις συμφωνίες με το Ιράν. Και μόνο το 22% είναι «κατά».

* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.