Λευκωσία: Aπό πολύ νωρίς ο Νικόλας Παπαδόπουλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και παράλληλα να δρομολογήσει τα εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ. Δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει στο Κυπριακό και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θέτοντας παράλληλα τέρμα στις όποιες συζητήσεις πήγαν να αναπτυχθούν γύρω από την αντικατάσταση των υπουργών του ΔΗΚΟ. Την ίδια ώρα προανήγγειλε την πραγματοποίηση της επόμενης φάσης των εσωκομματικών εκλογών για τη συμπλήρωση του καρέ της ανώτατης ηγεσίας, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα της επιστροφής στα στελέχη που είχαν απομακρυνθεί επί προεδρίας Μάριου Καρογιάν.


Ο Νικόλας Παπαδόπουλος άρχισε να ασκεί τα νέα του καθήκοντα πριν ακόμα καθίσει και επισήμως στην καρέκλα του προέδρου του ΔΗΚΟ. Λίγες ώρες μετά την ανακήρυξή του, ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Με τη λήξη της συνεδρίας του Σώματος ο κ. Παπαδόπουλος είχε και την πρώτη του συνάντηση, ως πρόεδρος του συνεργαζόμενου ΔΗΚΟ, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ζητούμενο της συνάντησης είναι το πώς προχωρά πλέον η πάρα πέρα συνεργασίας τους. Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ανασχητισμού και ούτε προτίθεται να ζητήσει αλλαγή των υπουργών του ΔΗΚΟ. Η χθεσινή ήταν, όπως είπε, μια πρώτη συνάντηση για το πώς βελτιώνεται η μεταξύ τους συνεργασία.

Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε υποστηρικτικός στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό και την οικονομία. Ούτως ή άλλως για τον νέο ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία τους με τον κ. Αναστασιάδη η οποία θα κριθεί στη βάση της διαχείρισης του Κυπριακού. Χθες εμφανίστηκε έτοιμος να στηρίξει περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου. Δεύτερος άξονας συνεργασίας είναι η οικονομία, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να υπογραμμίζει πως «πρέπει να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας. Ένα μήνυμα που δείχνει να ικανοποιεί το Προεδρικό, λαμβανομένου υπόψη ότι η οικονομική ατζέντα περιλαμβάνει πολλά και δύσκολα ζητήματα τα οποία πρέπει να περάσουν και μέσα από τη Βουλή, όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Εκεί που ο κ. Παπαδόπουλος θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος είναι τα εσωκομματικά. Κάτι που έδειξε από τα πρώτα λεπτά της εκλογής του στην προεδρία του ΔΗΚΟ, τείνοντας από τη μια χέρι συνεργασίας προς τον Μάριο Καρογιάν και από την άλλη στέλνοντας μήνυμα προς όλα τα μέλη και στελέχη να εργαστούν για την ενότητα του κόμματος. Προτεραιότητα του κ. Παπαδόπουλου είναι να δρομολογηθεί η επόμενη εκλογική διαδικασία στο ΔΗΚΟ που αφορά στη συμπλήρωση των υπολοίπων θέσεων στην ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος τοποθέτησε χθες την επόμενη εκλογική διαδικασία εντός Ιανουαρίου και όπως μας ανέφεραν συνεργάτες του, ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να κλείσει κι αυτό το κεφάλαιο ώστε το ΔΗΚΟ να αρχίσει να εργάζεται κανονικά ως κόμμα. Η επόμενη εκλογική μάχη θα αναδείξει τους υπόλοιπους τέσσερις αξιωματούχους (αναπληρωτή πρόεδρο, αντιπρόεδρο, οργανωτικό γραμματέα και γενικό γραμματέα), καθώς επίσης τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

Στη νέα ανώτερη ηγεσία του ΔΗΚΟ παρέπεμψε ο κ. Παπαδόπουλος τις αποφάσεις που αφορούν στην επιστροφή στελεχών που είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια της θητείας Μάριου Καρογιάν. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των στελεχών αυτών, αλλά ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Στελέχη που είχαν διαγραφεί, όπως ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας αλλά και ο Γιώργος Κολοκασίδης, βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων που θα ληφθούν προσεχώς.

Την ίδια ώρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος γνωρίζει πολύ καλά ότι για να πετύχει στους στόχους του θα πρέπει να εξασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία. Ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη την οριακή πλειοψηφία που εξασφάλισε στις εκλογές της Κυριακής. Γι’ αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του από χθες έριξαν το βάρος τους προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας επί μέρους τα όσα είχαν προηγηθεί των εκλογών.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης