17 Οκτωβρίου 2016

«Ο Ερντογάν είναι απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη»


«Η κατάσταση στη Ροτζάβα (το συριακό Κουρδιστάν) είναι πολύ δύσκολη. Μας έχουν κλείσει όλες τις πόρτες προς τον έξω κόσμο με το εμπάργκο στη Συρία. Από τη μια πλευρά έχουμε την Τουρκία, που μας πολεμάει. Από την άλλη έχουμε το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.), που μας δολοφονεί. Αλλά και στα ανατολικά, μας έκλεισαν τα σύνορα τα αδέλφια μας, η κυβέρνηση Μπαρζανί, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. Τρόφιμα και φάρμακα σπανίζουν, έρχονται κυρίως μέσω λαθρεμπόρων και είναι πανάκριβα».
Με αυτές τις μελανές αποχρώσεις σκιαγραφεί την κατάσταση στις κουρδικές περιοχές του συριακού Βορρά ο Σαλέχ Μουσλίμ, πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Αν και οι ένοπλες δυνάμεις των Κούρδων, η πολιτοφυλακή YPG, θεωρούνται, από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία ως αξιόμαχη δύναμη εναντίον του Ι.Κ., για την Τουρκία του Ερντογάν το PYD δεν είναι παρά μια «τρομοκρατική οργάνωση». Ο ίδιος ο Σαλέχ Μουσλίμ χρειάστηκε να ακολουθήσει δαιδαλώδεις, παράνομους δρόμους για να βγει από τη Ροτζάβα, να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών ή των Τούρκων και να φτάσει στην Ευρώπη.

Συναντήσαμε τον κ. Μουσλίμ στην Αθήνα, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπροσωπούσε το κόμμα του και είχε την καλοσύνη να παραχωρήσει συνέντευξη σε μικρή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων. Τον ρωτήσαμε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» που διεξάγουν οι Τούρκοι στη Βόρεια Συρία στο όνομα της απελευθέρωσης των συριακών εδαφών από τους τζιχαντιστές.

«Πρόκειται για μεγάλο ψέμα», απαντά ο συνομιλητής μας. «Η Τουρκία ήταν από τους ιδρυτές-πατέρες του Ι.Κ. Ποτέ δεν είχε διάθεση να τους πολεμήσει. Στην πραγματικότητα, επενέβη για να τους σώσει. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες συμμετέχουμε, προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν εκστρατεία για την απελευθέρωση της Ράκα (άτυπης πρωτεύουσας του Ι.Κ.) με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού. Για τον σκοπό αυτό, ετοιμαζόμαστε να διακόψουμε τους δύο βασικούς δρόμους ανεφοδιασμού της Ράκα, μέσω Τουρκίας και μέσω Μοσούλης. Τα στρατεύματα του Ερντογάν εισέβαλαν ακριβώς για να διατηρήσουν ενεργή τη γραμμή Τουρκίας - Ράκα. Κατέλαβαν την Τζαραμπλούς, που είναι γη της Ροτζάβα, συριακή γη, για να αντικαταστήσουν μία ομάδα τζιχαντιστών από μία άλλη».

Ωστόσο, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία αντέδρασαν στην τουρκική εισβολή. Δεν αισθάνονται οι Κούρδοι, άλλη μία φορά στην ιστορία τους, προδομένοι και απομονωμένοι; «Η Τουρκία ακολουθεί πολιτική εκβιασμού έναντι όλων, όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε. Εκβιάζουν τους Ευρωπαίους με το μεταναστευτικό. Εκβιάζουν τους Αμερικανούς με τη βάση του Ιντσιρλίκ. Ακόμη και με το καθεστώς Ασαντ φαίνεται ότι ήρθαν σε κάποια συνδιαλλαγή. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων του Ερντογάν και του Ασαντ, στο Αλγέρι και στην Ευρώπη». Ο Σαλέχ Μουσλίμ δεν είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης της περιοχής που χαρακτηρίζει δύναμη κατοχής τα τουρκικά στρατεύματα. Το ίδιο έπραξε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι με αφορμή την απρόσκλητη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στη βάση Μπασίκα, στο Βόρειο Ιράκ, στο όνομα της απελευθέρωσης της Μοσούλης από το Ι.Κ. «Ο,τι συνέβη στην Τζαραμπλούς, συμβαίνει και στην Μπασίκα», μας λέει ο κ. Μουσλίμ. «Οι Τούρκοι μπήκαν εκεί όχι για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, αλλά για να κρατούν ανοιχτές τις γραμμές ανεφοδιασμού τους, στη Μοσούλη. Οταν ο Ερντογάν λέει ότι εκπαίδευσε δύο ή τρεις χιλιάδες μαχητές στην Μπασίκα, αυτό σημαίνει ότι ετοίμασε άλλους δύο με τρεις χιλιάδες τζιχαντιστές, που θα πολεμήσουν για λογαριασμό του Ι.Κ. Οσο για μας, θα βοηθήσουμε, εφόσον μας ζητηθεί, την εκστρατεία για τη συντριβή του Ι.Κ., όπου κι αν εκδηλωθεί. Ιδιαίτερα οι αδελφοί μας “πεσμεργκά” (στο Βόρειο Ιράκ) έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο – άλλωστε, οι πόλεις και τα χωριά τους είναι δίπλα στη Μοσούλη».

Χθες οι Κύπριοι, σήμερα οι Κούρδοι
Ρωτήσαμε τον κ. Σαλέχ Μουσλίμ πώς «διάβασε» τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί Λωζάννης και νησιών του Αιγαίου. Ιδού τι μας απάντησε:

«Η τοποθέτηση αυτή δείχνει την πραγματική νοοτροπία του Ερντογάν και των ελίτ που εκπροσωπεί. Πρόκειται για πραγματική απειλή, όχι μόνο για την περιοχή μας. Θέτοντας σε αμφισβήτηση μια διεθνή συμφωνία, που έχει υπερβεί τον ένα αιώνα ζωής, αποκαλύπτει τα επεκτατικά του σχέδια για μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Hδη, κατέχει εδάφη άλλων κρατών, στη Συρία και το Ιράκ, και το κάνει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Στη Βόρεια Συρία, τα τουρκικά στρατεύματα υψώνουν τουρκικές σημαίες στα νοσοκομεία και τα σχολεία. O,τι έκανε χθες στην Κύπρο, ό,τι κάνει σήμερα στη Ροτζάβα, μπορεί να το κάνει αύριο στη Μεσόγειο. Είναι μια απειλή για όλη την Ευρώπη».

Πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να «εξαλείψει» το PYD. Ωστόσο, ο κ. Μουσλίμ διατηρεί την αισιοδοξία του. «Αν η ιστορία γραφόταν με βάση τη βούληση της Τουρκίας, το κουρδικό έθνος θα είχε εξαφανιστεί έναν αιώνα πριν. Δεν θα τα καταφέρουν ούτε αυτή τη φορά. Σήμερα, στη Ροτζάβα, τα παιδιά μας πρώτη φορά διδάσκονται στα σχολεία τη γλώσσα μας, τις παραδόσεις μας, την ιστορία μας. Αγωνιζόμαστε για μια ενιαία, δημοκρατική, αποκεντρωμένη Συρία, όπου θα ζουν ισότιμα Aραβες, Κούρδοι, Τουρκμένιοι, Ασύριοι – όλοι οι λαοί και οι εθνότητες αυτού του τόπου». Έντυπη

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ