14 Δεκεμβρίου 2013

Άρχισαν τα δύσκολα για την τ/κ «συγκυβέρνηση»

Οι Τ/κ αναλυτές προβλέπουν την διάλυση της «κυβέρνησης» εντός του 2014
http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/157052/images/det_NORTH423.jpg.Του Νίκου Στέλγια ανταποκριτής μας στην Κωνσταντινούπολη
Σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο, η νέα «κυβέρνηση συνεργασίας» βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές προβληματίζονται για το μέλλον της «κυβέρνησης» και προβλέπουν την διάλυση της εντός του 2014.Μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυση της, η «κυβέρνηση συνεργασίας», στην οποία συμμετέχουν το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα. Στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Μπνεγκιού Σόνγια έχει κηρύξει ανταρσία και πλέον διεκδικεί την ηγεσία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς.

Εδώ και καιρό, ο κ. Σόνγια εκφράζει έντονο προβληματισμό για την είσοδο του στρατοπέδου του Ντερβίς Έρογλου στο κόμμα του. Σε αντίθεση με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Σόνγια καθώς και κάποιες τοπικές οργανώσεις πιστεύουν ότι στην νέα περίοδο το κόμμα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του κ. Έρογλου.Τις επόμενες εβδομάδες, το Δημοκρατικό Κόμμα θα οδηγηθεί σε ένα συνέδριο, στο οποίο θα δημιουργηθεί ένα νέο καταστατικό και θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος. Με τα σημερινά δεδομένα, η επανεκλογή του κ. Ντενκτάς θεωρείται μια πιθανή εξέλιξη. Ωστόσο, με κάθε νέα μέρα, το κύμα της αμφισβήτησης εντός του Δημοκρατικού Κόμματος μεγαλώνει.


Από την πλευρά του, ο κ. Ντενκτάς καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος του. Ο ίδιος διατηρεί στενή συνεργασία με τον κύκλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να διατηρήσει την επικοινωνία του με τα παλαιά μέλη του κόμματος του, τα οποία σήμερα αμφισβητούν την ηγεσία του.Το Δημοκρατικό Κόμμα αύξησε τα ποσοστά του στις «βουλευτικές εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Με την είσοδο του στρατοπέδου του κ. Έρογλου στο κόμμα, σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται μόλις μια ανάσα πριν την ηγεσία της τ/κ Δεξιάς.

Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο κλίμα αμφισβήτησης και ανταρσίας, το οποίο επικρατεί στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος. Κατά την άποψη τους, λίγο πριν ή μετά τις «δημοτικές εκλογές» του 2014, η κρίση στους κόλπους του συγκεκριμένου κόμματος ενδέχεται να φέρει το τέλος της «κυβέρνησης συνεργασίας».