04 Οκτωβρίου 2016

Η τουρκική αστυνομία εισβάλλει σε κτίρια ειδησεογραφικών καναλιών Μαύρη ημέρα για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία Του Νίκου Στέλγια

Μια «μαύρη ημέρα», ίσως μια από τις χειρότερες για τις βασικές ατομικές ελευθερίες και την ελευθεροτυπία, διανύει σήμερα η Τουρκία. Από το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εισβάλλει στα κτίρια των τελευταίων ανεξάρτητων ειδησεογραφικών καναλιών.Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία εισέβαλλε πρώτα στο κτίριο του Hayat Tv. Οι διωκτικές αρχές τερμάτισαν με βίαιο τρόπο όλες τις δημοσιογραφικές δραστηριότητες του καναλιού και στην συνέχεια σφράγισαν το κτίριο.  Το Hayat Tv εκφράζει τις θέσεις της τουρκικής Αριστεράς. Από την περίοδο της Εξέγερσης του Γκεζί, βρισκόταν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Την ίδια μοίρα με το Hayat Tv έχει και το IMC Tv, ένα άλλο κανάλι της Αριστεράς, το οποίο ξεχωρίζει με την δημοσιογραφία του στο πεδίο του Κουρδικού Προβλήματος. Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν στο κτίριο του καναλιού. Οι δημοσιογράφοι δίνουν μάχη για να μεταδώσουν ζωντανά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί επιχειρούν να διακόψουν το σήμα του IMC Tv. Στην συνέχεια αναμένεται ότι η αστυνομία θα σφραγίσει το κτίριο του καναλιού.Τα τελευταία ανεξάρτητα κανάλια κλείνουν με βάση μιας απόφασης της κυβέρνησης που λαμβάνεται στα πλαίσια του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Στο πλευρό των Τούρκων δημοσιογράφων βρίσκονται η αξιωματική αντιπολίτευση, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, το κουρδικό κίνημα και η τουρκική Αριστερά. Οι συγκεκριμένες μερίδες της τουρκικής κοινωνίας εκφράζουν μεγάλη πικρία για την στάση που τηρεί η Δύση απέναντι στην εμβάθυνση του αυταρχισμού της Άγκυρας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ