04 Οκτωβρίου 2016

Τιμή στους πεσόντες του «Νοράτλας»



Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να «αγωνιστούμε ως το τέλος, χωρίς παραχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς υπαναχωρήσεις, για να ξαναβρεί η μαρτυρική Κύπρος την εδαφική της ακεραιότητα και την πλήρη κυριαρχία της μέσ’ από λύση που σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σέβεται επίσης στο ακέραιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και αυτή η λύση σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με ίχνος στρατού κατοχής όπως και με οιαδήποτε έννοια αναχρονιστικών εγγυήσεων υποτέλειας».

Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας κάλεσε «την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη μνήμη αυτών των ηρωικών νεκρών, ν’ αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες. Αποτελεί τραύμα βαρύτατο για την Διεθνή Κοινότητα το να ανέχεται να παραβιάζονται απροκάλυπτα αποφάσεις του κορυφαίου οργανισμού της, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και να παρατηρεί αδιάφορη αυτό το πλήγμα κατά του ίδιου του πυρήνα του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Συνθήκη «η οποία πρέπει να τηρείται στο ακέραιο γιατί πρόκειται περί αναποσπάστου τμήματος του Διεθνούς Δικαίου, δεν καθορίζει μόνο τα σύνορα της Ελλάδας, καθορίζει και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί κατά το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από αυτά»
Νωρίτερα το πρωί έγινε η τελετή παράδοσης των οστών στις οικογένειές τους στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, στο σημείο δηλαδή όπου καταρρίφθηκε το «Νοράτλας». Παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Ανσταδιάδης δήλωσε ότι «η ανασκαφή στο χώρο που είχε ταφεί το Noratlas -«ΝΙΚΗ 4» έγινε για να δοθούν οι τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κάθε οικογένεια και για να αποδοθούν, επιτέλους, οι τιμές που αξίζουν σε όσους εστάλησαν σε μία αποστολή θανάτου».
Συνιστά, πρόσθεσε, την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον αγώνα και τη θυσία, «έστω και ετεροχρονισμένα και να τιμήσει, όπως επιβάλλεται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ως κράτος».

Τα ονόματα των πεσόντων

Στα θαμμένα συντρίμια του Noratlas -ΝΙΚΗ 4 βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν λείψανα των:
-Εσμία (ΡΝΑ) Ανθιμου Ηλία
-Στρτη (ΚΔ)    Αναστασοπούλου Ανδρέα
-Στρτη (ΚΔ)    Γιαννακάκη Κοσμά
-Στρτη (ΚΔ)    Γιαννάκου Στέφανου
-Στρτης (ΚΔ)Δαλαμάγκα Ηλία
-Στρτη (ΚΔ)    Ζησιμόπουλου Αντωνίου
-Στρτη (ΚΔ)    Λιγδη Χρήστου
-Στρτη (ΚΔ)    Μανιάτη Σπυρίδωνα
-Στρτης (ΚΔ) Μονια Αιμίλιου
-Στρτη (ΚΔ)    Νάκου Γεωργίου
-Στρτη (ΚΔ)    Πρινιακάκη Στυλιανού
-Στρτη (ΚΔ)    Σκιαδιαρέση Νικόλαου
-Δνεας (ΚΔ)    Τσάκωνα Ευάγγελου
-Στρτη (ΚΔ)    Τζούρα Σωτήριου
-Στρτη (ΚΔ)    Χατζόπουλου Χρήστου
Δεκα (ΚΔ)    Χριστόπουλου Αθανάσιου
Δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι:
-Επγός (Ι)    Συμεωνίδης Στέργιος
-Στρτης (ΚΔ) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
-Στρτης (ΚΔ) Σιορώκος Δημήτριος