Τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο Μπαράκ Ομπάμα εξουσιοδότησε τους στρατηγούς του να εξαπολύσουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, «στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές εναντίον των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους (πρώην ISIS) οι οποίοι επελαύνουν στο βόρειο Ιράκ. Επίσης, έδωσε το «πράσινο φως» στις αμερικανικές υπηρεσίες να εξοπλίσουν τους Κούρδους «πεσμεργκά», τους μόνους που μοιάζουν να διαθέτουν αξιόμαχες δυνάμεις ικανές -θεωρητικά τουλάχιστον- να τους σταματήσουν. Ανάλογη εντολή για ενίσχυση των Κούρδων έχει δώσει και η κυβέρνηση της Βαγδάτης, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει στο πλευρό της επίλεκτες μονάδες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, που έχουν σταλεί εσπευσμένα από την Τεχεράνη μπροστά στην απειλή να αλωθούν από τους Σουνίτες οι ιεροί τόποι των Σιιτών και οι πετρελαιοπηγές του νοτίου Ιράκ.
Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Συρία, οι «τζιχαντιστές» βρίσκουν απέναντί τους τρεις αντιπάλους: τον στρατό του Μπασάρ αλ-Άσαντ, τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας, καθώς όλοι αισθάνονται (δικαίως) ότι απειλούνται άμεσα. Αλλά και στον Λίβανο διεξήχθησαν τις τελευταίες μέρες σκληρές μάχες ανάμεσα σε αυτούς και τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς δεν δίστασαν να επιτεθούν για να καταλάβουν ολόκληρες πόλεις. Ακόμη και η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, η οποία πριν από μερικά χρόνια κατάφερε να ταπεινώσει τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό, βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να απαντήσει στους «τζιχαντιστές» εφόσον χρειαστεί.
Πρακτικά, σήμερα όλοι πολεμούν εναντίον όλων και οι όποιες συμμαχίες φαίνεται να συνάπτονται είναι απολύτως ευκαιριακές.
Οι δε «τζιχαντιστές» δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι Ταλιμπάν της γειτονιάς μας, οι οποίοι έχουν τη «μήτρα» τους στα πετροδολάρια, τα δώματα των σεΐχηδων και τους μαντρασάδες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ (παρά τη μετριοπαθή στάση που τηρούν επισήμως...), ενώ έχουν βρει πολύτιμους συμμάχους στους ταπεινωμένους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν, που μετά την αμερικανο-βρετανική εισβολή του 2003 βρέθηκαν από τα σαλόνια της εξουσίας στα τάρταρα των ανηλεών διωγμών από τους νέους κυρίαρχους -και έτσι, τώρα ζητούν εκδίκηση.
Η ύπαρξη και η δράση τους βολεύει πολλούς, όσο κι αν δεν το παραδέχονται. Διότι επιταχύνει τη διάλυση και σπέρνει τον τρόμο, αποτελώντας καταλύτη για τις μεγάλες ανατροπές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή. Άμοιρη Αραβική Άνοιξη, που έμελε να καταντήσεις...
ΚΟΥΡΔΟΙ
Η ταπεινωτική ήττα που υπέστησαν οι «πεσμεργκά» από την ξαφνική επέλαση των ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους, που τους ανάγκασε να φύγουν άρον - άρον από πολλές πόλεις και χωριά, η εικόνα της σημαίας του IS που κυμάτιζε σε συνοριακά φυλάκια που επίσης εγκατέλειψαν, και οι δεκάδες χιλιάδες Γιαζίντι που αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά, σήμανε συναγερμό. Κούρδοι μαχητές από τη Συρία και την Τουρκία άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή, ενώ ακόμη και το ΡΚΚ απηύθυνε έκκληση για ενότητα μπροστά στη μεγάλη απειλή.
Στον βαθμό που οι Κούρδοι καταφέρουν να ξεπεράσουν τις μεγάλες διαφωνίες τους (που ενίοτε οδηγούν και σε αδελφοκτονία), θα είναι το πιο σημαντικό τους επίτευγμα. Και θα τους φέρει, όπως ελπίζουν τα περίπου 30 εκατομμύρια των ομοεθνών τους που ζουν διεσπαρμένοι στις γύρω χώρες, πολλά βήματα πιο κοντά στην ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κράτους, το οποίο, υπό τις δεδομένες συνθήκες, η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ -αν και έσπευσαν να διαμηνύσουν πως δεν είναι ακόμη η ώρα για κάτι τέτοιο- θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αναγνωρίσουν.
Προφανώς δε, το σενάριο αυτό έχει σημάνει συναγερμό στην Τουρκία και το Ιράν. Η δε σπουδή του Ερντογάν να τα βρει με τους «δικούς» του Κούρδους και να επιτύχει ειρήνευση με το ΡΚΚ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι...
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ο Δαβίδ με τον Γολιάθ
Χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας άρχισαν να εγκαταλείπουν και πάλι τα σπίτια τους, ενώ στην απέναντι πλευρά ηχούσαν και πάλι οι σειρήνες, καθώς Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στους όρους για παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, η οποία εξέπνευσε στις 8 χθες το πρωί. Βεβαίως, η έκπληξη θα ήταν εάν οι δύο πλευρές συμφωνούσαν, καθώς, με ευθύνη και των Αιγύπτιων διαμεσολαβητών, κανένα από τα τρία βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων -άρση του αποκλεισμού, απελευθέρωση κρατουμένων και άνοιγμα λιμανιού- δεν είχε γίνει δεκτό.
Πρακτικά, ακόμη και αν τα όπλα τελικώς σιγήσουν (οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ως αργά χθες), αυτό το μέτωπο δεν θα κλείσει. Το Ισραήλ μπορεί να διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στη Μέση Ανατολή παρά τη θέλησή του όμως, όπως απάντησε και η πλειοψηφία των πολιτών του σε σχετικές έρευνες, η νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.Για δε την Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που επιμένουν στην αντίσταση, η κατοχή, η καταπίεση και η φτώχεια θα αποτελούν μια ανεξάντλητη δεξαμενή νέων μαχητών για τις μελλοντικές Ιντιφάντα. Η σφαγή των νηπίων -450 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε σύνολο σχεδόν 1.900 νεκρών- δεν ήταν τυχαία...
ΗΠΑ
Διπλωματία και βόμβες
Όταν, το 2003, ο Τζορτζ Μπους έστελνε τα αεροπλανοφόρα και τους στρατιώτες του να ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ο ίδιος και τα «γεράκια» που έκαναν κουμάντο στον Λευκό Οίκο δεν έκρυβαν πως στόχος τους ήταν μια Pax Americana στη Μέση Ανατολή. Αποδείχθηκε δε πως είχαν... μυωπία όσον αφορά τους δικτάτορες και τις δυνάμει απειλές για τις ΗΠΑ -εξάλλου, το βασικό κριτήριο δεν ήταν ποιος ήταν δημοκράτης και δεν είχε πυρηνικά όπλα, αλλά το γνωστό δόγμα «ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας».
Οι καιροί όμως άλλαξαν, με καταλυτικό ρόλο της τρομακτικής οικονομικής κρίσης που χτύπησε τον υπαρκτό καπιταλισμό. Οι Αμερικανοί πολίτες και η επόμενη κυβέρνησή τους, με επικεφαλής τον Μπαράκ Ομπάμα, συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούσαν να κυριαρχήσουν μόνο ή κυρίως με τη δύναμη των όπλων. Έτσι, αποφάσισαν πως θα ήταν καλύτερο να φτιάξουν ένα πλέγμα αντιθέσεων και συμμαχιών που θα τους διασφαλίζει πως θα έχουν πάντοτε τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «πυριτιδαποθήκη του πλανήτη».
Το νέο σύνθημα, όπως το διατύπωσε ο νυν πρόεδρος στην αρχή της πρώτης θητείας του, ήταν «δημοκράτες όλων των αραβικών χωρών, ενωθείτε», το οποίο και συνέβαλε αποφασιστικά στο ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης. Ωστόσο, στην πορεία, το παιχνίδι άνοιξε τόσο πολύ που ακόμη και η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να... χάσει την μπάλα. Άλλο τα σχέδια επί χάρτου και άλλο η πραγματική ζωή...
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Ο μεγάλος ανταγωνισμός
Μόλις έγινε γνωστό ότι οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους επιχείρησαν να πατήσουν πόδι και στον Λίβανο, το Ριάντ προχώρησε σε δύο κινήσεις: Αφενός, διεμήνυσε πως είναι έτοιμο να δώσει ένα δισ. δολάρια για να εξοπλιστεί ο στρατός της χώρας και, αφετέρου, έστειλε πίσω στη Βηρυτό τον πρώην πρωθυπουργό Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος ήταν αυτοεξόριστος μετά την ανατροπή του, το 2011, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η Χεζμπολάχ. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι «τζιχαντιστές» πρόσφεραν στους σεΐχηδες τη μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν ως «σωτήρες» σε μια χώρα την οποία ουσιαστικά διαφεντεύει η φιλοϊρανική οργάνωση -τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσαν να την έχουν δημιουργήσει και οι ίδιοι... Την ίδια στιγμή, βεβαίως, οι αγιατολάδες και η ελίτ της Τεχεράνης δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ήδη, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο, χιλιάδες Φρουροί της Επανάστασης πολεμούν ήδη στο Ιράκ, καθιστώντας έτσι τους δεσμούς του Ιράν με τη Σιιτική πλειοψηφία αυτής της χώρας ακόμη πιο στενούς. Όσο για τη Χεζμπολάχ, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον εμφύλιο της Συρίας, καθώς στην παρουσία των δικών της μαχητών ουσιαστικά οφείλεται η επιβίωση του καθεστώτος Άσαντ. Έτσι, καθίσταται απολύτως σαφές -κάτι που απεύχονταν τόσο το Ισραήλ όσο και οι Σαουδάραβες- πως καμία νέα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει στη Μέση Ανατολή χωρίς το Ιράν.Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σαφές: Ριάντ και Τεχεράνη δεν θα διστάσουν να διαλύσουν εις τα εξ ων συνετέθησαν τη Συρία, το Ιράκ και όποιον άλλο σταθεί στον δρόμο τους. Χωρίς να αποκλείεται και ένας πόλεμος μεταξύ τους...
ΗΜΕΡΗΣΙΑ