26 Ιανουαρίου 2016

Κουρδική επένδυση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Ερντογάν -Νταβούτογλου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους και του ΡΚΚ, ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Νταβούτογλου προχθές Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC, οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει διάδρομο στην κουρδική βορειοανατολική Συρία για να μπορούν να εφοδιάζουν με όπλα και πυρομαχικά την ένοπλη κουρδική οργάνωση YPG που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το τοπικό παρακλάδι του ΡΚΚ! Επιπλέον, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα στηρίζουν τη συμμετοχή της πολιτικής ομπρέλας του YPG της PYD στις συνομιλίες της Γενεύης, με την Αγκυρα και το Ριάντ να μην έχουν ακόμη συμφωνήσει αν αποδέχονται τη λίστα των συριακών οργανώσεων που συνδιαμόρφωσαν Κέρι και Λαβρόφ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαγδάτη ο Μπάιντεν επανέλαβε στον πρωθυπουργό Αμπάντι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την κυριαρχία του Ιράκ, μια σαφής αποδοκιμασία της παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μοσούλης.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η κουρδική βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από παρακλάδι του ΡΚΚ είναι ο σημαντικότερος ίσως τοπικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην προσπάθεια να υπάρξει σύντομα όχι μόνον πολιτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα αλλά κυρίως να δοθεί ένα αποφασιστικό πλήγμα στη στρατιωτική ισχύ και γεωγραφική υπόσταση του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη χειρότερα για την Αγκυρα, οι ΗΠΑ στηρίζουν και την παρουσία δυνάμεων του YPG και στο βορειοδυτικό Ιράκ, μια εξέλιξη που, αργά ή γρήγορα, είτε θα πιέσει την κυβέρνηση Μπαρζανί στο Αρμπίλ του βορείου Ιράκ να πάρει αποστάσεις από τους Ερντογάν - Νταβούτογλου, είτε θα καταλήξει σε ενδοκουρδική σύρραξη.
Οι ΗΠΑ επενδύουν στη χειραφέτηση των Κούρδων και στη Συρία και στο Ιράκ γιατί η ένοπλη οργάνωση YPG απαλλάσσει την Ουάσιγκτον από την πλήρη εξάρτηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τη Σιιτική Πολιτοφυλακή του Ιράκ και τη σιιτική Χεζμπολά στον Νότιο Λίβανο, που είναι η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Ενα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στη βορειοανατολική Συρία και στο βόρειο Ιράκ θα είναι αποφασιστικός παράγων της τοπικής ισορροπίας δυνάμεων καθώς θα αποτρέπει υπέρμετρες φιλοδοξίες στην Αγκυρα και στην Τεχεράνη.
Τη χειραφέτηση των Κούρδων στηρίζει η Ουάσιγκτον με την προσυπογραφή της Μόσχας, αλλά και με την ένθερμη στήριξη του Ισραήλ. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για σύντομη ειρήνευση στη Συρία, υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τη χειραφέτηση των Κούρδων.
kapopoulos@pegasus.gr