29 Οκτωβρίου 2015

Ένα αναγκαίο άρθρο γνώμης Του Νίκου Στέλγια

http://ichef-1.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/1185C/production/_85527717_hi028998003.jpg

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μια σειρά δραματικών εξελίξεων συγκλονίζουν την γειτονική Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος ανταλλάσσει πυρά με την τουρκική αστυνομία στην καρδιά του Άμεντ (Ντιγιάρμπακιρ). Στην Κωνσταντινούπολη, μια νεαρή κοπέλα χάνει την ζωή της από τα πυρά της αστυνομίας στα πλαίσια μιας πρόσφατης εφόδου της αστυνομίας σε μια υποτιθέμενη εστία της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς εκδίδουν ένταλμα σύλληψης για τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Άμεντ, καθώς ο νομικός «τόλμησε» να μην χαρακτηρίσει το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση».Με αφορμή λοιπόν τις προαναφερόμενες εξελίξεις μεταφράζουμε ένα κομμάτι από το πρόσφατο άρθρο γνώμης του φίλου δημοσιογράφου Αλί Τοπούζ. Ο Αλί συνοψίζει την τελευταία εικόνα την οποία εκπέμπει η τουρκική κοινωνία με τον ρεαλισμό και την δημοκρατική συνείδηση η οποία τον διακρίνει.

«Ποια είναι η βασική λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων; Τονίζουν την πίστη τους στο κράτος ή κρατούν ζωντανή την δικαιοσύνη; Οι μεγάλοι δικηγορικοί σύλλογοι επιχείρησαν να ασκήσουν κριτική στις παρανομίες τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα ο Ταχίρ Ελτσί (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου του Άμεντ). Ωστόσο, οι εν λόγω σύλλογοι δεν άσκησαν κριτική στο κράτος, αλλά επωφελήθηκαν από τις περιστάσεις για να υπερτονίσουν τον «τρομοκρατικό» χαρακτήρα του ΡΚΚ.Ο Ταχίρ Ελτσί δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος πολίτης ο οποίος αδικείται από το κράτος. Συγκεκριμένα κάποιοι κύριοι επιλέγουν να αποσιωπούν τις εν λόγω αδικίες και παρανομίες, όπως για παράδειγμα τις εκτελέσεις πολιτών (από τις δυνάμεις ασφαλείας).

Η Ντιλέκ Ντογάν ήταν 25 ετών. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία της, η οποία βρίσκεται στο Κιουτσουκαρμούτλου της Κωνσταντινούπολης. Κατά την διάρκεια της εφόδου η Ντιλέκ τραυματίστηκε σοβαρά. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η κοπέλα δέχθηκε πυρά την στιγμή που επιχείρησε να πάρει στα χέρια της το όπλο ενός αστυνομικού. Κάποιοι επιθυμούν να πιστέψουν ότι στα πλαίσια μιας εφόδου, στην οποία έλαβαν μέρος δεκάδες αστυνομικοί, ένας γενναίος αστυνομικός κατάφερε να την «εξουδετερώσει». Η Ντιλέκ τραυματίστηκε σοβαρά. Δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή. Το ερώτημα που απομένει: Που βρίσκονται οι δικηγορικοί σύλλογοι; Γιατί σιωπούν; Σωπαίνετε την στιγμή που παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της δικαιοσύνης και το ανθρώπινο δικαίωμα στην ζωή. Ποια δικαιοσύνη υπηρετείτε εσείς;

Εσείς κύριοι, δεν είδατε το Λίτζε. Δεν είδατε τις σωρούς, τα φέρετρα, τα οποία αναμένουν άδεια από το κράτος για να μεταφερθούν από την Συρία στην Τουρκία. Στην περίπτωση της Ντιλέκ, σε ένα σπίτι, στο οποίο εισέβαλλαν δεκάδες αστυνομικοί, δεν βρέθηκε όπλο. Ωστόσο, το Πρακτορείο της Ανατολίας μετέδωσε την πληροφορία ότι «η κοπέλα ήταν τρομοκράτισσα και στο σπίτι υπήρχαν πολλοί τρομοκράτες». Γιατί σωπαίνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι; Δικαιοσύνη σημαίνει μονάχα η άσκηση κριτικής στο «τρομοκρατικό» ΡΚΚ;

Εκτελέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Τουφεκισμοί δυο νέων στο Ντιγιάρμπακιρ. Στο Σίρνακ, η αστυνομία έδεσε πίσω από ένα τεθωρακισμένο όχημα ένα νεαρό παιδί και το έσυρε στους δρόμους για πολλές ώρες. Που είναι οι υπερασπιστές της δικαιοσύνης; Γιατί δεν βγαίνει η φωνή σας;»
 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ