24 Απριλίου 2014

Μνημόνιο συνεργασίας για τερματικό από την Deutsche Bank Οι Γερμανοί «ζητούν» συμβόλαια προπώλησης ΦΑ και ποσότητες από το Λεβιάθαν


Σε διαδικασία αναζήτησης πιθανής συνεργασίας στον τομέα των χερσαίων εγκαταστάσεων υγροποίησης ΦΑ στο Βασιλικό εισήλθε και επίσημα η Λευκωσία και η Deutsche Bank. Η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με τρία στελέχη της γερμανικής τράπεζας ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα  προκειμένου να αποκτήσει και πάλι προοπτική η δημιουργία τερματικού υγροποίησης ΦΑ επί Κυπριακού εδάφους.
Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κύλησε σε καλό κλίμα με τους γερμανούς να θέτουν στην κυβέρνηση το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας για τον τομέα της ενέργειας o οποίος απ ότι φάνηκε  τους ενδιαφέρει έντονα. Τα στελέχη της Deutsche Bank σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται να μετέφεραν  στον κ.Λακκοτρύπη το έντονο ενδιαφέρον του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού να εμπλακεί στις διεργασίες προκειμένου το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πάρει σάρκα και οστά.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι της Deutsche Bank φαίνεται να είπαν στον Υπουργό Ενέργειας ότι είναι σε θέση να εξεύρουν τα αναγκαία κεφάλαια  θέτοντας διακριτικά  την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στην  κυβέρνηση την σύναψη συμβολαίων  προπώλησης ΦΑ από το κοίτασμα Αφροδίτη. Ένα δεύτερο θέμα που φαίνεται να ενδιαφέρει τους γερμανούς είναι η Λευκωσία να κινηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την πλευρά του Ισραήλ και των εταιρειών Noble  και Delek που έχουν τα δικαιώματα επί του Λεβιάθαν και Ταμάρα προκειμένου ένα μέρος των ποσοτήτων ΦΑ να διοχετευθεί προς το τερματικό του Βασιλικού ώστε να συμπληρωθούν οι ποσότητες εκείνες που θα επιτρέψουν η επένδυση των περίπου 10 δις ευρώ να είναι βιώσιμη.Τα στελέχη της  Deutsche Bank διαβεβαίωσαν τον Υπουργό Ενέργειας ότι θα επανέλθουν λίαν συντόμως με συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για το τερματικό του Βασιλικού.

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=169422