Ο Σ. Γκότζι χαρακτήρισε την ιταλική Προεδρία ως πολιτική ευκαιρία, καθώς αναλαμβάνει σε μια περίοδο μεταβατική για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. «Οι επόμενοι έξι μήνες πρέπει να αξιοποιηθούν για να δοθούν αξιόπιστες και άμεσες απαντήσεις στους πολίτες της ΕΕ που μαζικά ψήφισαν υπέρ ριζοσπαστικών αλλαγών στις πολιτικές της ΕΕ», σημείωσε, επισημαίνοντάς ότι η ιταλική Προεδρία δεν πρέπει να αποτελέσει απλά μια μετάβαση, αλλά την απαρχή μιας νέας εποχής σε νομοθετικό επίπεδο με βάθος πενταετίας, η οποία και θα αποτελέσει περίοδο αλλαγής στην ΕΕ.
Για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, ο Σ. Γκότζι ανέφερε ότι η Ιταλική Προεδρία επιδιώκει να επικεντρωθεί σε τομείς της «πραγματικής» οικονομίας, όπως η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ και η ψηφιακή ατζέντα. Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας, η Ρώμη επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των μέσων που ήδη χρησιμοποιούνται, κυρίως των «εγγυήσεων για τη νεολαία», ή των πρωτοβουλιών για την αύξηση των προγραμμάτων κινητικότητας για μαθητευόμενους, με σκοπό να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Προς το σκοπό αυτό, η Ρώμη έχει προγραμματίσει προς το τέλος του εξαμήνου της Προεδρίας, Σύνοδο Κορυφής με θέμα την ανεργία των νέων, στο Τορίνο.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113306791
Εξάλλου, μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ιταλικής Προεδρίας είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής προσέγγισης στα ζητήματα του ασύλου, της μετανάστευσης, της εμπορίας ανθρώπων και της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στόχος είναι η λειτουργική και οικονομική ενίσχυση της Frontex, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσει την ιταλική επιχείρηση Mare Nostrum, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013. «Η μετανάστευση συνιστά ένα από τα δυσκολότερα θέματα. Το κλειδί για την επίτευξη προόδου είναι να ξεφύγουμε από την αντιπαράθεση και την εκτόξευση αλληλοκατηγοριών και να προχωρήσουμε προς τη λογική της συνεργασίας», έχει υπογραμμίσει ο Ιταλός Πρέσβης στην ΕΕ, Στέφανο Σανίνο.
Αναφορικά με το πώς σκοπεύει η Ιταλία να πείσει τους εταίρους της για μια πανευρωπαϊκή θεώρηση των ζητημάτων μετανάστευσης και ασύλου, ο Ιταλός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων έχει δηλώσει ότι το ζήτημα της αντιπαράθεσης Βορρά-Νότου βρίσκεται εν εξελίξει. Έχει εκφράσει, δε, την άποψη ότι οι χώρες του Νότου έχουν μείνει αβοήθητες στην προσπάθεια διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, ο Σ. Γκότζι έχει τονίσει ότι το γεγονός ότι χώρες όπως η Σουηδία δέχονται αριθμό αιτήσεων ασύλου που ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της απουσίας δηλαδή ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, πολιτικής διαχείρισης συνόρων και κοινού συστήματος διαχείρισης ασύλου.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική για τη Μεσόγειο, η Ρώμη επιθυμεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας σε εφαρμογή μια πλατφόρμα για το συντονισμό των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου. Επιδιώκει επίσης να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και της από κοινού ευθύνης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και της μετανάστευσης.
Σχετικά με τα θέματα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ασφάλειας και της κοινής ενεργειακής πολιτικής, ο υφυπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων της Ιταλίας, αναγνώρισε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργηθεί μια κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική μέσα σε έξι μήνες», αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να συμπεριλάβει την ανάπτυξη μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς και μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής στις προτεραιότητές της για την επόμενη νομοθετική περίοδο.
Τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, η Ιταλία επιθυμεί να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως σε σχέση με την Αλβανία και τη Σερβία, ενώ δηλώνει πρόθυμη να βοηθήσει στο «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η Προεδρία σκοπεύει να καθορίσει τα βήματα που οι υποψήφιες χώρες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες των χωρών αυτών αναγνωρίζονται αναλόγως. Η Ιταλίδα Υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι σχεδιάζει να επισκεφθεί όλες τις χώρες της πολιτικής διεύρυνσης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας.