26 Μαρτίου 2013

Ομάδα δράσης για την Κύπρο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Στόχος, η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας
    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πρόθεση τής Ε.Ε. να βοηθήσει στη δημιουργία νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας
Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Κύπρος είναι τεράστιες, αλλά μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ε.Ε., δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Ομάδα Δράσης για να βοηθήσει τις κυπριακές Αρχές να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Σε δήλωσή του, ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι μετά από συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο με τον Πρόεδρο της Κύπρου, το Γιούρογκρουπ κατέληξε σε συμφωνία για ένα πρόγραμμα για την Κυπριακή Δημοκρατία το οποίο, εάν εφαρμοστεί κατάλληλα, «πιστεύουμε ότι θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας». «Η Κομισιόν εργάστηκε εντατικά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμφωνία.


Στο μυαλό μας είχαμε τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου από την αρχή των συζητήσεων για ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα, και ήδη από το 2011 έπρεπε να φτάσουμε σε λύση σχετικά με ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν ήταν πλέον βιώσιμο και το οποίο δεν μπορούσε να προσφέρει ευημερία στον λαό», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις για την Κύπρο είναι τεράστιες, αλλά η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην Ε.Ε. για στήριξη. «Όπως υπογράμμισα στις συζητήσεις που προηγήθηκαν στο Γιούρογκρουπ, δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Συμφωνήσαμε σε ένα πακέτο ύψους 10 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 55% του ΑΕΠ της Κύπρου και θα πρέπει να δούμε πώς θα κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, γι’ αυτόν το λόγο αποφάσισα τη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης για την Κύπρο για την παροχή τεχνικής βοηθείας στις κυπριακές Αρχές», είπε. «Επιθυμούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του οικονομικού σοκ με την κινητοποίηση πόρων από τα ταμεία της Ε.Ε., αλλά και με τη στήριξη των προσπαθειών των κυπριακών Αρχών για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας», υπογράμμισε.Όπως ανέφερε, «θα προσφέρουμε περαιτέρω τεχνογνωσία, προκειμένου να διευκολύνουμε τη δημιουργία νέων πηγών οικονομικής δραστηριότητας. Η Κομισιόν είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού, η ομάδα δράσης θα έχει έδρα στις Βρυξέλλες με μια ομάδα στήριξης στη Λευκωσία, θα εργάζεται στενά με τις κυπριακές Αρχές προκειμένου να στηρίξει και να εφαρμόσει το πρόγραμμα Ε.Ε.-ΔΝΤ».

Το τρίπτυχο
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Η ομάδα δράσης θα προχωρεί σε διμηνιαίες εκθέσεις προόδου, τις οποίες θα υποβάλλει στις κυπριακές Αρχές και την Κομισιόν. Ο γενικός συντονισμός της ομάδας δράσης, η οποία θα συντονίζεται εντατικά και με την ομάδα δράσης στην Ελλάδα, θα διασφαλίζεται από τον Όλι Ρεν. «Όπως δείξαμε και κατά το παρελθόν, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από κοινού, δεν αφήνουμε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση μόνα τους», είπε. «Με υπευθυνότητα από την πλευρά της Κύπρου θα διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη», συνέχισε, καλώντας την Κύπρο να επιδείξει ενότητα και υπευθυνότητα στην εφαρμογή των συμφωνιών, αλλά και καλώντας όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις και η οποία χρειάζεται την αλληλεγγύη με σαφή τρόπο.

Το ξέπλυμα χρήματος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ξέπλυμα χρήματος, ο κ. Μπαρόζο καλωσόρισε το γεγονός ότι η Κύπρος αποδέχτηκε να προχωρήσει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση της εθνικής της νομοθεσίας. «Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και ο τεράστιος χρηματοοικονομικός τομέας σε σχέση με το εθνικό ΑΕΠ δεν ήταν πλέον βιώσιμα, κυρίως μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα», τόνισε, επιμένοντας στην ανάγκη για περιορισμό του τραπεζικού τομέα. Αναφερόμενος στην κρισιμότητα των προχθεσινών αποφάσεων, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι χωρίς αυτές η Κύπρος θα αντιμετώπιζε ήδη αυτήν την εβδομάδα άτακτη χρεοκοπία. «Η προσαρμογή της οικονομίας θα πάρει χρόνο και η Κύπρος πρέπει να βρει νέες πηγές ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Το διακύβευμα των προσπαθειών

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το διακύβευμα των προσπαθειών είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Υποστήριξε ακόμη ότι το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας είναι σχετικά μικρό και αν υπάρξει καλή θέληση από τα κράτη μέλη και κάποιες επενδύσεις από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με παράλληλες πρωτοβουλίες από την ΕΤΕπ είναι εφικτός ο στόχος για αποκατάσταση της οικονομίας. «Είναι σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν είχαν πλέον τη βούληση να στηρίξουν ένα οικονομικό μοντέλο, το οποίο δεν ήταν βιώσιμο», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, εξαιρετικά παρακινδυνευμένο να γίνουν προβλέψεις και δεν θέλησε να δεσμευτεί σε αριθμητικούς στόχους.

«Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κοινωνικής συναίνεσης στην Κύπρο, την εφαρμογή του από την ίδια την Κύπρο, αλλά και την αλληλεγγύη των κρατών μελών», είπε, ενώ χαιρέτισε τον εποικοδομητικό ρόλο που επέδειξε στις προχθεσινές συζητήσεις ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Νωρίτερα, ο Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η ανάκαμψη της Κύπρου από τη διάσωσή της και την αναδιάρθρωση των τραπεζών της είναι αβέβαιη και είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πότε θα επιστρέψει η οικονομική ανάπτυξη. «Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Χαιρετίζει με επικρίσεις ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ έκανε την ακόλουθη δήλωση για την κατάσταση στην Κύπρο: «Χαιρετίζω τη συμφωνία με την Κύπρο, αν και οι λεπτομέρειες πρέπει να εξεταστούν πλήρως. Μας έφερε πίσω από το χείλος του γκρεμού. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέψει στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομία της Κύπρου να εισέλθουν σε μια βιώσιμη πορεία. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το ότι οι μικροί καταθέτες θα προστατευτούν. Χαιρετίζω το γεγονός ότι η συμφωνία λαμβάνει υπόψη το ξεκάθαρο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι καταθέσεις κάτω των €100.000 πρέπει να εξαιρεθούν από κάθε φόρο.

Η Κύπρος απέφυγε την καταστροφή και τη χρηματοοικονομική κατάρρευση και η Ευρωζώνη απέφυγε περαιτέρω αναταραχή. Ωστόσο, η περίπτωση της Κύπρου προσφέρει μαθήματα: Πρώτο, χρειαζόμαστε την άμεση εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. Δεύτερο, η περίπτωση της Κύπρου δείχνει ότι είναι πλέον καιρός να αντιμετωπιστεί ο φορολογικός συντονισμός. Τρίτο, η διαχείριση της περίπτωσης της Κύπρου δεν είναι τρόπος δράσης στην Ε.Ε. Οι διαπραγματεύσεις στερήθηκαν διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και έτυχαν κακής κοινοποίησης».