30 Ιουνίου 2016

Διαφωνίες στο ΑΚΡ εξαιτίας της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ Το συντηριτικό κόμμα δεν συμφωνεί με τους όρους της νέας συμφωνίας Του Νίκου Στέλγια

http://galeri14.uludagsozluk.com/879/ihh-nin-akp-ye-resti_1100704.jpg
Η συντηρητική πτέρυγα του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος, στην Πρωθυπουργία και στο νέο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, το Άκσαραϊ.Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΑΚΡ δεν συμφωνεί με τους όρους της νέας συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ με την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος να ισχυρίζεται ότι οι όροι της συμφωνίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ισραήλ.Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ΙΗΗ, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, οι μάρτυρες και οι οικογένειες των θυμάτων της Υπόθεσης του Μαβί Μάρμαρα είναι αυτοί που θα πουν τον τελευταίο λόγο για την ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και όχι η κυβέρνηση.
Ο κ. Γιλντιρίμ διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το ΑΚΡ και συνεργάζεται με την κυβέρνηση στο εσωτερικό και σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες και ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι υπογράφει μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ. Δηλώνει ότι με την νέα συμφωνία δεν λαμβάνει τέλος η απομόνωση της Γάζας. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να τερματιστούν οι δικαστικές διαμάχες για την Υπόθεση Μαβί Μάρμαρα. Επίσης, θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση έπραξε κάποια σημαντικά λάθη σε ότι αφορά την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθεια στην Παλαιστίνη.

Τις θέσεις του ΙΗΗ υποστηρίζουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες του ΑΚΡ θέσεις οι οποίες βρίσκουν αντίκτυπο στον συντηρητικό τύπο της Τουρκίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ώρες, την στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρούσε να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό, η συντηρητική εφημερίδα Γιενί Ακίτ πρόβαλλε την πληροφορία ότι η νέα συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ δεν τερματίσει την απομόνωση της Γάζας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ