30 Ιουνίου 2016

Η Ρωσία προχωρά σε μερική άρση των τουρκικών κυρώσεων Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν αυτοπροσώπως στην επικείμενη σύνοδο των G20 Του Νίκου Στέλγια

Τουρκία και Ρωσία ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων τους, περίπου επτά μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού με τουρκικά πυρά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.Επτά μήνες μετά το συμβάν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, οι Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν απόψεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το μέλλον των σχέσεων των δυο χωρών.Στον απόηχο της επιστολής του κ. Ερντογάν προς τον κ. Πούτιν, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι το περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί την κατάλληλη βάση για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών. Παράλληλα, η Ρωσία προχωρά στην μερική άρση των κυρώσεων που επιβάλλει στην Τουρκία στο πεδίο του τουρισμού.

Ακόμη, οι δυο ηγέτες αποφασίζουν να συναντηθούν αυτοπροσώπως στην επικείμενη σύνοδο των G20, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην Κίνα.Η «Κ» πληροφορείται ότι η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν περιορίζεται μονάχα στα πεδία της διπλωματίας και του τουρισμού αλλά και στο πεδίο της ενέργειας με σημαντικές εξελίξεις. Η ρωσική εταιρία Gasprom επαναφέρει στο προσκήνιο το σχέδιο για τον αγωγό Turk Stream και δηλώνει ότι είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο.

Παρακολουθούν οι ΗΠΑ
Μετά την επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογο του και μεταβίβασε το συλλυπητήριο μήνυμα της χώρας του προς τους λαούς της Τουρκίας.Οι πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ρωσοτουρκική προσέγγιση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ