18 Φεβρουαρίου 2015

ΠΓΔΜ: Η πολιτική κρίση στη χώρα στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιοχάνες Χαν


ΠΓΔΜ: Η πολιτική κρίση στη χώρα στο επίκεντρο των συναντήσεων του Γιοχάνες Χαν
Το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την υπέρβαση της προβληματικής πολιτικής κατάστασης στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στη χώρα, DUI, Aλί Αχμέτι.Πάντως, ο κ.Χαν δεν προέβη σε περαιτέρω αναφορές, σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ.Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε πως η συνάντηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για το ίδιο να τον ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, ενώ ερωτηθείς εάν ο κ.Χαν κόμισε κάποια πρόταση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της χώρας περιορίστηκε να πει ότι στη συνάντηση έγινε "ανταλλαγή απόψεων".


Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο της Ε.Ε. του γνωστοποίησε τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι στις οποίες προέβη η αντιπολίτευση.

"Το σκάνδαλο των υποκλοπών που αφορά 20.000 πολίτες και η παρέμβαση της κυβέρνησης στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, αποτελεί μικρό μόνο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων που διαθέτουμε για την διασάλευση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατία της Μακεδονίας", ανέφερε ο κ. Ζάεβ., σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ανέφερε στον κ.Χαν ότι "αποτελεί νομική και ηθική υποχρέωση του SDSM να μοιραστεί με τους πολίτες την αλήθεια για τη χώρα και αυτό θα κάνει με στόχο την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στη χώρα, της ελευθερίας και της δημοκρατίας".

Η πολιτική κρίση που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ, αμέσως μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2014, με την αντιπολίτευση να μην αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών και να απέχει από τη Βουλή, έλαβε ευρύτερες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
www.e-typos.com