17 Αυγούστου 2016

Σάλος στη Γερμανία με τις αποκαλύψεις για διασυνδέσεις Ερντογάν με ισλαμική τρομοκρατία

Αντιδράσεις των κομμάτων στις αποκαλύψεις για σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με ισλαμιστικές οργανώσεις.  EPA/RAINER JENSEN Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που διαθέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με ριζοσπαστικούς Ισλαμιστές, ζήτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ οι Πράσινοι ανέφεραν ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό χώρα διέλευσης όπλων και λαθραίου πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας.Για «σκάνδαλο» μιλάει η Αριστερά (Die Linke). Εάν έχουν σχεδιαστεί πιθανές βίαιες ενέργειες από μεμονωμένες οργανώσεις ή άτομα στην Τουρκία, πρέπει αυτές οι πληροφορίες να τεθούν υπόψη του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική του SPD Ρολφ Μούτσενιχ στο “rbb-radio”, για να προσθέσει ότι τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες. Από την πλευρά των Πρασίνων, ο αρμόδιος επίσης για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Τριτίν δήλωσε ότι η Τουρκία θεωρείται εδώ και καιρό η χώρα διέλευσης όπλων και πετρελαίου για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία και, επομένως, φέρει μερίδιο ευθύνης για την προσφυγική κρίση.
Αφορμή για τις αντιδράσεις στάθηκε η δημοσιοποίηση, χθες, από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εμπιστευτικής απάντησης της κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Αριστεράς (Die Linke), στην οποία η Τουρκία περιγράφεται ως «κεντρική πλατφόρμα δράσης» ισλαμιστικών οργανώσεων της περιοχής. Ο όρος «πλατφόρμα δράσης» αποτελεί σοβαρή κατηγορία, δήλωσε ο κ. Μούτσενιχ στην «Frankfurter Rundschau» και προσέθεσε ότι «το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν αυτή η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για βίαιες ενέργειες». Η στάση του SPD ερμηνεύεται πάντως και από το γεγονός ότι την απάντηση προς την Αριστερά ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ζητήσει -λόγω διαδικαστικού σφάλματος, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του- τη συνδρομή του συναρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Τριτίν προχώρησε ακόμη περισσότερο, περιγράφοντας την Τουρκία, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία, ως «σοβαρό παράγοντα» και «μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης», στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτίων της προσφυγιάς, προσθέτοντας ότι αποτελεί εδώ και καιρό τη χώρα των «logistics» των Ισλαμιστών στην Συρία. Χωρίς οικονομική, υλικοτεχνική και οργανωτική στήριξη το τρομοκρατικό σύστημα δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά και χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, δήλωσε και μίλησε για «μια πικρή πραγματικότητα». Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνώριζε για την κοινοβουλευτική ερώτηση, έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας της κυβέρνησης. Από την πλευρά της Χριστιανικής Ένωσης (CSDU/CSU), ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για την Εξωτερική Πολιτική Γιούργκεν Χαρτ, ζήτησε από την Τουρκία «να μην επιτρέψει καμία αμφιβολία ότι βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο, ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τους Ισλαμιστές. Η επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ μίλησε για «σκάνδαλο» και σε ανάρτησή της στο Twitter κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε την αξιολόγησή της για την Τουρκία. «Να τελειώσει η σύμπραξη με τον νονό της τρομοκρατίας Ερντογάν!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

http://mignatiou.com/2016/08/tourkiki-antepithesi-kata-verolinou-gia-stirixi-islamikis-tromokratias-apo-agkira/ http://mignatiou.com/2016/08/i-agkira-stirizi-tous-islamistes-tromokrates-anaferi-aporrito-germaniko-engrafo/ 17/08/2016 17:31 ΑΠΕ-ΜΠΕ Φ. Καραβίτη Βερολίνο, Γερμανία