05 Απριλίου 2014

Ο Σαμαράς ουδέποτε δεσμεύτηκε για άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων, τονίζει ο Σ.Κεδίκογλου

Θέμα το οποίο δεν είχε συνέχεια λόγω σαφούς δήλωσης του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, πήγε να προκύψει απόψε στην Αθήνα, από περιεχόμενο δελτίου Τύπου από το Γραφείο Τύπου του Ελληνα Πρωθυπουργού στο οποίο Τούρκος επιχειρηματίας φέρεται να δηλώνει ότι ο κ. Σαμαράς, με τον οποίο συναντήθηκε του είπε, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., ότι τα κεφάλαια που πρέπει να ανοίξουν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν περιορίζονται μόνο με το κεφάλαιο 23 και 24, αλλά επισήμανε και τα κεφάλαια 5,8 και 19 των διαπραγματεύσεων αυτών.
Ο ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Αθήνα επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης, Σίμο Κεδίκογλου ο οποίος, αφού προηγουμένως μίλησε με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι "ο Πρωθυπουργός ουδέποτε αναφέρθηκε σε άνοιγμα κεφαλαίων, ούτε και δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξουν κάποια από αυτά, γεγονός που άλλωστε απαιτεί ομοφωνία".
 
Εκείνο που είπε ο κ. Σαμαράς "ως πρωθυπουργός χώρας που προεδρεύει της ΕΕ" και που, κατά τον εκπρόσωπό του "ίσως και να επιχειρήθηκε ένα παιχνίδι διαστρέβλωσης" από τον Τούρκο επιχειρηματία Μουχαρέμ Γιλμάζ, που είναι και Πρόεδρος του Τουρκικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων, TUSIAD, είναι ότι "στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας, εξετάζονται όλα τα κεφάλαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγουν". Κατά τον κ. Κεδίκογλου, ο κ. Γιλμάζ έθεσε το θέμα του κεφαλαίου 23 (το 24, λέει, ούτε που αναφέρθηκε), που αφορά την Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, και ο Ελληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι "αυτό είναι δική σας υπόθεση, να δουλέψετε ώστε να ικανοποιήσετε τα κριτήρια της ΕΕ"
 
Ερώτημα σχετικά με αυτό το θέμα έθεσε το ΚΥΠΕ και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι "εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτήν την φάση πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα. Οι πιέσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι ώρα η ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση με την Κυπριακή, πόσο μάλλον τώρα που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες που θα επικαθορίσουν το πλαίσιο της επικείμενης λύσης. Συνεπώς, πιστεύω ότι κάθε τέτοια κίνηση θα ήταν άκαιρη", απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
 
Η κυπριακή πλευρά δεν θέλησε να προβεί σε καμία δήλωση επί του θέματος, προτού διευκρινιστεί τι ακριβώς ειπώθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό, και όχι τι ισχυρίζεται ό Τούρκος επιχειρηματίας ότι του είπε.