17 Ιανουαρίου 2016

Η Ιταλία μπλοκάρει τα λεφτά για την Τουρκία Σε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών






ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙΣε ιστορικό ναδίρ οι σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περνά στην αντεπίθεση μπροστά στις διαρκείς επικρίσεις του Ματέο Ρέντσι για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την οικονομική κρίση έως το προσφυγικό.«Κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Κομισιόν και δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει» λέει ο Γιούνκερ, ενώ εξίσου ακατανόητη χαρακτηρίζει την ιταλική κίνηση να μπλοκάρει συμφωνία για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Διαμηνύει δε ότι την δημοσιονομική ευελιξία την εισήγαγε ο ίδιος και όχι ο Ρέντσι, σημειώνοντας ότι επιλέγει να συγκρατεί τον θυμό και τον εκνευρισμό του…

Κατά την εφ” όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι πιθανώς θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ιταλία «διότι το κλίμα ανάμεσα στη Ρώμη και την Κομισιόν δεν είναι από τα καλύτερα», προσθέτοντας ότι «ο Ματέο Ρέντσι παραπονείται συνέχεια ότι δεν έχω επισκεφθεί την Ιταλία αφότου έγινα πρόεδρος της Επιτροπής».

«Ο Ιταλός πρωθυπουργός, τον οποίο αγαπώ πολύ, κάνει λάθος να προσβάλει με κάθε ευκαιρία την Επιτροπή. Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει. Η Ιταλία, στην πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να ασκεί ιδιαίτερη κριτική» από τη στιγμή που «εμείς εισάγαμε την ευελιξία αντίθετα με τη θέληση κάποιων κρατών-κρατών που πολλοί λένε ότι εξουσιάζουν την Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούνκερ χωρίς να μασά τα λόγια του, όπως σημειώνει ο ιταλικός Τύπος.

Και συνέχισε σε βαρύ τόνο για το θέμα της ευελιξίας: «Έμεινα έκπληκτος όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας της Ιταλίας στην ΕΕ ο Ρέντσι δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι ήταν εκείνος που εισήγαγε την ευελιξία διότι ήμουν εγώ. Ήμουν εγώ. Και θα ήθελα σε αυτό το θέμα να μείνουμε πιστοί στην πραγματικότητα».

Δεύτερο πεδίο σύγκρουσης πέραν της ευελιξίας, η διάθεση των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τη συγκράτηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη. «Έχω δυσκολία να κατανοήσω την ανεξήγητη επιφύλαξη της Ιταλίας για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία διότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ίδια την Τουρκία, αλλά στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία» είπε στην συνέντευξη Τύπου.

Και υπογράμμισε ότι «αυτά τα τρία δισ. ευρώ αποτελούν ζήτημα αξιοπιστίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».Ευρωπαϊκές πηγές γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ήταν η Ιταλία που μπλόκαρε τη συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Άγκυρα και σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόκειται να συζητήσει σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σύμφωνα την ηλεκτρονική πύλη της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano.

Με τις σχέσεις Ρώμης-Βρυξελλών να βρίσκονται σε ιστορικό ναδίρ, όπως σημειώνει η ιταλική Repubblica, ο Γιούνκερ επισήμανε πως δεν θέλει να καταφύγει στους ίδιους τόνους με τον Ματέο Ρέντσι «γιατί πιστεύει ότι δεν επιλύνονται έτσι τα πράγματα». Διεμήνυσε όμως πως δεν είναι καθόλου αφελής και προσπαθεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του -που είναι μεγάλος…
Πριν το ξέσπασμα Γιούνκερ, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί είχε παρέμβει λέγοντας σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa πως η Ρώμη έχει εξασφαλίσει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία από κάθε άλλο κράτος-μέλος και θα όφειλε να ρίξει τους τόνους της αντιευρωπαϊκής ρητορικής της.

Στις δηλώσεις Γιούνκερ απάντησε ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν διαβεβαιώνοντας πως εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία διάθεση προσβολής. Ως προς την δημοσιονομική ευελιξία αναγνώρισε πως εισήχθη από την Κομισιόν, με την υπενθύμιση όμως πως η όλη συζήτηση αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας.

Επισήμανε επίσης πως η Ιταλία στηρίζει το σχέδιο βοήθειας προς την Τουρκία στο πλαίσιο της διαχείρησης του προσφυγικού ζητήματος και δεν μπλοκάρει τίποτα, όμως ζητά να αποσαφηνιστεί εάν ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δίνει το περιθώριο διάθεσης των τριών δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστούν συνεισφορές κρατών.
Πηγή: news.in.gr