17 Ιανουαρίου 2016

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ 21 ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΤΖΑΕΛΙ Ο σουλτάνος φυλακίζει τώρα και ακαδημαϊκούς

Φωτόγραφια αρχείου από επιχειρήσεις της αστυνομίας στο Ντιγιαρμπακίρ κατά του κουρδικού πληθυσμού
Συλλογή από... κεφάλια ακαδημαϊκών που υπέγραψαν δημόσιο κείμενο διαμαρτυρίας εναντίον των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, ξεκίνησε να κάνει ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χθες 21 λέκτορες του Πανεπιστημίου του Κοτζαέλι μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια ως ύποπτοι για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας».


Το κείμενο διαμαρτυρίας με τίτλο «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», το οποίο υπέγραψαν 1.200 ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι Τούρκοι και ξένοι, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σχετική εισαγγελική έρευνα εναντίον τους. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο του Ντούζτσε προχώρησε στην απόλυση της καθηγήτριας Κοινωνιολογίας Λατιφέ Ακγιούζ, η οποία υπέγραψε το κείμενο διαμαρτυρίας. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες κατηγορούνται για «προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας» και «προσβολή των θεσμών της Τουρκικής Δημοκρατίας». Αυτό που ενόχλησε την τουρκική ηγεσία είναι πως μεταξύ άλλων στο κείμενο γίνεται λόγος για «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».

Δηλώσεις
Η απάντηση λίγο πριν από τις συλλήψεις ήταν μια ομοβροντία δηλώσεων εναντίον των «προδοτών» από τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν, τους οποίους κατηγόρησαν ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Οπως ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος: «Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει προφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση και έβγαλε το μίσος της προς τον τουρκικό λαό. Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους». Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε: «Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη, την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».
Εκτός από την υπόθεση των ακαδημαϊκών και τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κλείσει και τους λογαριασμούς του με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, αφού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, η κυβέρνηση θα ζητήσει σύντομα επισήμως την έκδοσή του από τις αμερικανικές Αρχές.
Ο Γκιουλέν είναι κι αυτός αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία στην Τουρκία, αφού κατηγορείται ότι είναι επικεφαλής οργάνωσης που προσπαθούσε να δράσει σαν «παράλληλο κράτος». Σύμφωνα με τον Μποζντάγ, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από την Ιντερπόλ να εκδώσει «κόκκινη προειδοποίηση» για τον ίδιο εξόριστο κληρικό, ο οποίος όμως έχει τη βάση του και ζει στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, «θεωρούμε όμως ότι είναι πιο σωστό να ζητήσουμε επίσημα την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Γκιουλέν, αφού ξέρουμε πού κατοικεί. Ελπίζουμε για μια θετική απάντηση των ΗΠΑ». Μερικές μέρες πριν, πάντως, σε σχετική του συνέντευξη σε τουρκικό μέσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζον Μπας είχε αναφέρει πως ο ίδιος δεν γνωρίζει «συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Γκιουλέν συνδέεται με δραστηριότητες που ταιριάζουν στον ορισμό που δίνουν οι ΗΠΑ στην τρομοκρατία».
Χρήστος Στασινόπουλος-ΕΘΝΟΣ