10 Φεβρουαρίου 2013

«Κορόιδα» και «μάγκες»

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

  • Τα σενάρια της PIMCO και το δεύτερο μνημόνιο - Πώς οι εταίροι πιέζουν τη Μόσχα για συμμετοχή στη δανειοδότηση της Κύπρου και γιατί δεν ισχύει ακόμη η αντίληψη για την απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών
  • ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ήδη περάσει στην αντιπολίτευση

Το μεγάλο ζητούμενο για την κυπριακή οικονομία είναι στην παρούσα φάση η βιωσιμότητα του χρέους. Το ζήτημα αυτό είναι συναφές με την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και με τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για να βγούμε από την ύφεση και να διατηρήσουμε την κοινωνία και το κράτος σε συνοχή.

Ιδιωτικοποιήσεις και κουρέματα
Το κλειδί για τη βιωσιμότητα ή όχι του χρέους ανήκει στην PIMCO. Και είναι αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε σοβαρός οργανισμός και κράτος εργάζεται και επεξεργάζεται στοιχεία επί τη βάσει του χειρότερου σεναρίου. Συνεπώς, καθόλου δεν πρέπει να μας εκπλήττει ότι η PIMCO εργάστηκε επί του χειρότερου σεναρίου. Είναι δε κοινό μυστικό ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Οπότε για να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει το χρέος να πέσει κάτω του 120% επί του ΑΕΠ, που είναι το όριο βιωσιμότητας και συμμετοχής του ΔΝΤ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει είτε να αποφασιστεί κούρεμα ομολόγων είτε/και το κράτος να πωλήσει δική του περιουσία, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες αποδέχθηκε η υφιστάμενη Κυβέρνηση. Απόδειξη δε τούτου είναι ότι περιλαμβάνονται στο κείμενο τού κατ΄ αρχήν μνημονίου.


Γερμανική κουλτούρα και πιέσεις
Η άλλη επιλογή, που μπορεί να λειτουργήσει σωρευτικά ή διαζευκτικά, είναι η συμμετοχή της Ρωσίας στον δανεισμό μέσω του ΔΝΤ. Συνεπώς, εάν η Μόσχα συμμετάσχει, θα το πράξει προκειμένου να περιοριστεί το χρέος στο 120%, το οποίο θα αναλάβουν οι λοιποί δανειστές, όπως π.χ. οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η Ρωσία εάν θα δανείσει, αυτό θα συμβεί μέσω του ΔΝΤ και των όρων του μνημονίου, για να είναι σίγουρη ότι θα πάρει τα χρήματά της πίσω. Επί της Μόσχας φαίνεται ότι ασκούνται παρασκηνιακές πίεσεις στην εξής βάση:

Εφόσον υπάρχουν ρωσικά κεφάλαια στην Κύπρο θα πρέπει να συμμετάσχει και η Μόσχα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ετέθη μάλιστα και η εξής απειλή, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας μέσω των Financial Times: Μια από τις επιλογές, την οποία μελετά το ΔΝΤ για να περιοριστεί το χρέος κάτω του 120%, δεν είναι μόνο το κούρεμα των ομολόγων αλλά και των καταθέσεων που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ευρώ και στην ουσία καλύπτουν και Ρώσους καταθέτες.
Οπότε, εάν η Μόσχα δεν θα ήθελε να προκύψουν προβλήματα σε Ρώσους επενδυτές, θα έπρεπε να προσφέρει τον οβολό της. Η λογική αυτή απηχεί τον πολιτικό ισχυρισμό των Γερμανών ότι δεν θα πληρώσει ο δικός τους φορολογούμενος πολίτης τούς Ρώσους μεγιστάνες. Και ο ισχυρισμός αυτός έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι το προεκλογικό (εννοούμε της Γερμανίας) και το άλλο είναι το ουσιαστικό.

Οι Γερμανοί έχουν μια πολύ ορθή πολιτική κουλτούρα. Οι πολιτικοί τους θέλουν να μπορούν να δικαιολογούν πού πάει και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη, έναντι του οποίου είναι υπόλογοι. Ταυτοχρόνως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε μιαν άλλη διάσταση: Τη σύγκρουση των ρωσικών και των γερμανικών συμφερόντων, καθότι αυτοί οι δύο πόλοι κυριαρχούν στην Ευρώπη. 

Εκ των πραγμάτων τα προβλήματα για την τελική υπογραφή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης εξαρτώνται από διάφορες μεταβλητές που θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί προ καιρού, από τον Ιούλιο. Και θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί, εάν η Κυβέρνηση είχε την ικανότητα να αναλύσει τις εξελίξεις και το περιβάλλον εντός της Ευρώπης και πρόθεση να αναλάβει η ίδια τις ευθύνες της και όχι να τις φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση.

Άδεια ταμεία, χρεωμένο κράτος
Ήδη το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση συμπεριφέρονται ως αντιπολίτευση.
1. Τάσσονται εναντίον του μνημονίου και της Τρόικας που αυτοί έφεραν και αυτοί διαπραγματεύτηκαν.
2. Τάσσονται εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, τις οποίες οι ίδιοι αποδέχτηκαν.
3. Υπερασπίζονται δικαιώματα εργαζομένων -με ηγέτιδα την ΠΕΟ-, τα οποία αυτοί τίναξαν στον αέρα και την κακή διακυβέρνηση, αφού η πολιτική τους οδήγησε στα εξής τραγικά αδιέξοδα:
Αφενός τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, αφετέρου η πρακτική της φορολόγησης των εχόντων και κατεχόντων διέλυσε και τον ιδιωτικό τομέα και εκτόξευσε την ανεργία στα ύψη, ενώ, ταυτοχρόνως, τροφοδότησε την ύφεση. 3. Διαμαρτύρονται έξω από τα κτίρια της ΕΕ στη Λευκωσία για το μνημόνιο, την ίδια στιγμή που κτυπούν την πόρτα της ΕΕ να μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία. 4. Έφεραν την PIMCO να ελέγξει το χρέος και την αμφισβητούν επειδή δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα.
Και είναι πρόδηλο ότι ακόμη δεν έχουμε αισθανθεί τις επιπτώσεις του μνημονίου. Όταν σε έναν περίπου χρόνο θα σφίξουν κι άλλο τα ζωνάρια, δεν είναι καθόλου παράξενο να βγάζει η ΠΕΟ και το ΑΚΕΛ τον κόσμο στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί σε βάρος της νέας Κυβέρνησης για τις τραγικές επιπτώσεις που θα βιώνει ο πολίτης, λόγω της κακής υφιστάμενης διακυβέρνησης.

Η σοβαρότητα της αντιπολίτευσης που δεν επέδειξε ως Κυβέρνηση
ΕΚΕΙΝΟ το οποίο θα πρέπει να έχουμε κατά νουν είναι ότι το μνημόνιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και ότι ψευτομαγκιές δεν επιτρέπονται. Διότι, οι δανειστές μας δεν είναι κορόιδα. Κάθε φορά που θα κάνουμε μαγκιά, θα την πληρώνουμε με νέους όρους, με νέες μειώσεις μισθών και περικοπές. Ταυτοχρόνως δεν επιτρέπονται δράσεις και δη από την αντιπολίτευση, που θα πλήξουν την κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα και θα προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα επιπρόσθετα και χειρότερα από εκείνα που θα αντιμετωπίσει ο Κύπριος πολίτης εάν εφαρμοστεί το μνημόνιο. Με άλλα λόγια απαιτείται σοβαρότητα.Η υφιστάμενη Κυβέρνηση δεν αφήνει πίσω της απλώς ταμεία άδεια, αλλά και ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπερνά το 6,7% επί του ΑΕΠ και ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο. Συνεπώς, ο απλός πολίτης αναμένει από τη νέα Κυβέρνηση να πράξει το παν για να οδηγήσει τη χώρα μακράν από τα υφιστάμενα αδιέξοδα και από την υφιστάμενη Κυβέρνηση και αυριανή αντιπολίτευση να επιδείξει τη συνέπεια και τη σοβαρότητα την οποία δεν επέδειξε ως Κυβέρνηση.

Η αναδρομικότητα και το νέο μνημόνιο
ΕΠΕΙΔΗ περί της PIMCO ο λόγος και των αποτελεσμάτων της έρευνάς της, ακούσαμε την Κυβέρνηση και τον εκπρόσωπό της να προβάλλουν τον ακόλουθο ισχυρισμό: Θα πάρουν από την PIMCO το σενάριο που μας βολεύει και θα ζητήσουν επί τη βάσει αυτών των δεδομένων βοήθεια. Και αν, όπως έχει λεχθεί, δεν φθάσουν τα χρήματα σε ένα χρόνο, θα αποταθούμε εκ νέου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μας δοθεί νέο δάνειο για τις τράπεζες, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος του κράτους! Δηλαδή θα πάνε οι τράπεζες σε απευθείας δανειοδότηση για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αναλύοντας τη θέση της Κυβέρνησης οφείλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

1. Εάν δεν αρκέσουν τα χρήματα θα πάμε σε νέο μνημόνιο! Πώς είναι δυνατόν ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς να υπόσχεται και να δεσμεύεται ότι δεν θα υπογράψει επ΄ ουδενί λόγω νέο μνημόνιο και από την άλλη να υιοθετείται από την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ μια πολιτική πρακτική που οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση;

2. Με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ, οι οποίοι με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς θεωρούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και με το δεδομένο ότι αυτή είναι και η κυρίαρχη θέση της PIMCO, πώς θα πείσει η υφιστάμενη Κυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας ότι το δικό της σενάριο είναι το ορθό; Κατ΄ αρχάς, εφόσον η υφιστάμενη Κυβέρνηση βρίσκεται στην πύλη εξόδου, η ΕΕ και ειδικότερα η ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεσμευτεί μαζί της. Συνεπώς, η Κυβέρνηση διατυπώνει μια θέση η οποία είναι μάλλον αδύνατο να υλοποιηθεί, για να δύναται από τον χώρο της αντιπολίτευσης να κτυπά εκ του ασφαλούς.

3. Η απευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα είναι δυνατό να αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Μαρτίου του 2014. Επί του παρόντος δεν είναι βέβαιο εάν η διαδικασία αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ. Οι ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, πρωτοστατούσης της Γερμανίας, λένε όχι.

Αυτή είναι η μια πτυχή του θέματος. Η άλλη είναι η εξής: Ακόμη και αν καταρτιστεί νέο μνημόνιο, που θα καταρτιστεί προκειμένου να ληφθεί νέο δάνειο, η Κύπρος θα είναι εκτός της διαδικασίας της απευθείας δανειοδότησης, διότι η περίπτωσή της δεν θα γεννηθεί μετά την 1η Μαρτίου του 2014 αλλά θα προϋπάρχει. Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους δανειστές μας. Εκείνο που, όντως, θα πρέπει να συμβεί μέσω της νέας Κυβέρνησης, είναι όπως από την 1η Μαρτίου του 2014 ισχύσει η αναδρομικότητα. Και υπάρχουν πολλά επί τούτου επιχειρήματα, που σχετίζονται με την ανάπτυξη και της Κύπρου και της ευρωζώνης γενικότερα.
http://sigmalive.com/