10 Φεβρουαρίου 2013

Τουρκία: Έντονη αντίδραση Ερντογάν για σχόλια αμερικανού πρέσβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσαν σχόλια του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντόνε, για το τουρκικό δικαστικό σύστημα.«Κανείς δεν πρέπει να παρανοεί την υπομονή, την ανεκτικότητα ή τη φιλία μας. Η Τουρκία δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος κανενός. Κανείς δεν μπορεί να τολμά να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας ή να "βάζει τη μύτη του" στο νομοθετικό, το δικαστικό ή το διοικητικό της σύστημα», δήλωσε ο Ερντογάν.
  Μιλώντας σε συνάντηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον αμερικανό πρέσβη, υπογράμμισε πως «η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που παίρνει κατευθυντήριες στην εξωτερική της πολιτική από το εξωτερικό». 
 
Ο Ρικιαρντόνε, σε σχόλιά του, σε συνάντηση που είχε με επικεφαλής τουρκικών μέσων ενημέρωσης με έδρα την Άγκυρα, στις 5 Φεβρουαρίου, είχε πει πως νομοθέτες, στρατιωτικοί ηγέτες και φοιτητές βρίσκονται στη φυλακή για μεγάλη χρονική περίοδο, στην Τουρκία, με ασαφείς, όπως ανέφερε, κατηγορίες.