10 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΩΤΑ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ Δεν παίζουμε παιγνίδια διχασμού και συγκρούσεων στην Θράκη

«Να φύγουν τα σωστά μηνύματα από την περιοχή στο Εξωτερικό και οι διπλωμάτες έχουν χρέος σ΄αυτή  την κατεύθυνση όπως και η ίδια η μειονότητα» θα πει ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Θ. Θεοδώρου  στην Κομοτηνή

«Οι Πομάκοι χάνονται με δική μας ευθύνη εξ αιτίας των λαθών του ελληνικού κράτους «τόνισε ο καθηγητής Νίκος Ξηροτύρης

«Ο υπερασπιστικός της ετερότητας λόγος δεν είναι κατ ανάγκη κι απελευθερωτικός» υπογράμμισε ο δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος μιλώντας για το κλίμα της πολυπολιτισμικής ετερότητας

Ο κ. Θεοδώρου που υπηρετεί στο Κατάρ τόνισε ότι  «η ελληνική εξωτερική η πολιτική πρέπει να βλέπει το  μειονοτικό θέμα  αυτό χωρίς φόβο γιατί έχει καθαρό μητρώο κι έχει να παρουσιάσει  έργο στα θέματα αυτά».

Προανήγγειλε ότι θα μιλήσει από καρδιάς ο υπουργός Εσωτερικών συντοπίτης μας Ευριπίδης Στυλιανίδης και το έκανε σ΄ένα κοινό μεικτό στην αίθουσα του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με αφορμή την προσέγγιση στην σύγχρονη μειονοτική πολιτική,   στηλιτεύοντας την ψηφοθηρική πολιτική που ακολουθήθηκε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να λέμε την αλήθεια  και οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί πολιτευτές». Το θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και το ερέθισμα δόθηκε από το βιβλίο των εκδόσεων Σπανίδη του πρέσβη Θεόδωρου Θεοδώρου που υπηρετεί στο Κατάρ αλλά υπηρέτησε και στην Θράκη.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για τα μειονοτικά θέματα έγιναν πολλά βήματα και δεν θα πρέπει να έχουμε άγχος η ελληνική εξωτερική πολιτική θα πρέπει να προσεγγίζει το θέμα αυτό χωρίς φόβο γιατί έχει «καθαρό μητρώο» όπως ανέφερε.
Ισλαμικές δομές με ισχυρή  θρησκευτική επιστημονική  υπόσταση, αναβάθμιση  των Μουφτειών, ρηξικέλευθες αποφάσεις απαιτεί η εφαρμογή της τροπολογίας των ιμάμηδων που θίχθηκε ακροθιγώς ενώ στην καίρια ερώτηση που τέθηκε στον υπουργό κ. Στυλιανίδη  σχετικά με την λειτουργία της Θεολογική σχολή της Χάλκης  ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Θράκη.

 Δεν είναι καν θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς αλλά Ευρωτουρκικό και είναι μια από τις προϋποθέσεις που έδωσε η Κομισιόν στην Τουρκία. Είπε ότι πρέπει να βλέπουμε την αλήθεια και η Τουρκία θα πρέπει  να αποδεχθεί την πραγματική σύνθεση της μειονότητας  ότι αποτελείται από Πομάκους και Ρομά  και κάποια στιγμή θα το πράξει. 
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο ίδιος  ποτέ δεν ακολούθησε πολιτική των άκρων ενώ πολλοί  έπαιξαν το εθνικιστικό χαρτί στην μειονότητα. «Η Ελλάδα είναι υπόδειγμα δημοκρατικής συμπεριφοράς για τα θέματα αυτά» ανέφερε ενώ για το νόμο των ιμάμηδων είχε μιλήσει με τον μεγάλο ιμάμη της Αιγύπτου με τους γάλλους κι άλλους Ευρωπαίους κάνοντας μ ια μεγάλη διερεύνηση ενώ φωτογράφισε με πολλά πίξελ αυτούς που εισηγήθηκαν  το νόμο από την περιοχή, αυτούς  που συμμετείχαν καταλυτικά στην μορφοποίησή του και τώρα εμφανίζονται ως …πολέμιοί του. Ανέφερε ως «παγκόσμια πρωτοτυπία» αυτό που ζητά η Τουρκία την απόλυτη εκλογή του μουφτή ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα πρέπει να διώχνουν τον εθνικισμό και να περνούν μόνο τα μηνύματα του ισλάμ.

ΑΒΕΛΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Για την  αβελτηρία της ελληνικής διοίκησης και τον εκτουρκισμό των Πομάκων ως απόρροια του ίδιου του ελληνικού κράτους μίλησε ο καθηγητής Νίκος  Ξηροτύρης προσθέτοντας ότι η Αθήνα γνωρίζει την κατάσταση αλλά την αφήνει να διαιωνίζεται για τα …ψηφαλάκια. 
Είπε ότι   χάνονται οι Πομάκοι κι  ευθύνη έχει το ελληνικό κράτος για ότι συμβαίνει. Η Τουρκία βλέπει την μειονότητα στρατηγικά κι όχι σαν ένα πληθυσμό που ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά του ενώ αμφισβήτησε την ύπαρξη μειονότητας ως ξεχωριστή ανθρωπολογική ομάδα από τον  υπόλοιπο πληθυσμό πρόκειται για πληθυσμούς που μέσα στο χρόνο άλλαξαν γλώσσα και θρησκεία για να επιβιώσουν πράγμα πολύ φυσικό που έγινε ως ανθρώπινη ανάγκη. Θυμήθηκε πως ήταν φιλέλληνες οι Πομάκοι την δεκαετία του ΄60 και πως τους καταντήσαμε σήμερα….

Ο δρ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος  καυτηριάζοντας το κλίμα της πολυπολιτισμικότητας τόνισε ότι  «ο υπερασπιστικός της ετερότητας λόγος δεν είναι κατ ανάγκη κι απελευθερωτικός» εννοώντας ότι μπορεί εν ονόματι του πλουραλισμού  να περιχαρακώνουν και να κάνουν  ουσιαστική ζημιά. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, διπλωμάτες, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πετριδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Νίκος Αγγελίδης,  ο επίτιμος Γερμανός πρόξενος Σταμάτης Κουρούδης, η Βούλα Νεστωράκη, ο Ανέστης Βακιάνης, ο Αντώνης Λιάπης, ο Σαίτ Ερντογάν,  ο Κώστας Ναλμπάντης, η Φελίνα Καζάκου, η Χρύσα Μανωλιά, ο Μάριο Βόνια, ο Αθανάσιος Καμαράκης, ο Ντίνος Μορφακίδης και πολύς κόσμος.