10 Φεβρουαρίου 2013

Η τελευταία πράξη για άλλα 2 παλληκάρια του 1974

Με βαθιά συγκίνηση, εθνική υπερηφάνεια, αλλά και με 39 χρόνια καθυστέρησης κηδεύτηκαν ακόμη δύο παλληκάρια, θύματα του Τούρκου Αττίλα και της παράνομης τουρκικής εισβολής του 1974, του Δημητράκη Θωμά Ιωάννου από το Καλό Χωριό Κλήρου και του 16χρονου τότε Ιάκωβου Πήττα.

Με τις πρέπουσες στρατιωτικές τιμές τελέστηκε το μεσημέρι η κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου, Δημητράκη Θωμά Ιωάννου από το Καλό Χωριό Κλήρου.

Έφεδρος στρατιώτης Δημητράκης Θωμά. Ήταν μόλις 28 ετών τον μαύρο εκείνο Ιούλιο του 1974. Έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Τα οστά του ήρωα εντοπίστηκαν σε τάφο στο χωριό Τέμπλος της κατεχόμενης Κερύνειας. Η κηδεία του παλικαριού τελέστηκε το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Καλό Χωριό Κλήρου, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια.

Την ίδια ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Λακατάμια τελείτο σε έντονα φορτισμένο  κλίμα η κηδεία του Ιάκωβου Πήττα από την Αγκαστίνα της Αμμοχώστου.  Ο 16χρονος - τότε – Ιάκωβος κακοποιήθηκε βάναυσα και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από Τουρκοκυπρίους. Τα λείψανα του Ιάκωβου Πήττα, του οποίου η τύχη αγνοείτο από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην Αφάνεια και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Αντί στεφάνων, έγιναν εισφορές  για  την ανέγερση Μνημείου για τους Ηρωομάρτυρες και Αγνοούμενους της Αγκαστίνας.

Αποκαλυπτήρια μνημείου αγνοούμενου
Σε μια άλλη εξέλιξη, τελέστηκαν το πρωί στην Αγία Άννα, τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή του Ανδρέα Γεωργίου, του οποίου η τύχη αγνοείται  από τις 15 Αυγούστου 1974.
Τρισάγιο, τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου Αρσένιο, ενώ κατά την τελετή, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοινοτάρχης Αγίας Άννας Κυριάκος Πασιουρτίδης. Εκ μέρους της οικογένειας του αγνοουμένου, Ανδρέα Γεωργίου, ομιλία ανέγνωσε  η ανιψιά του, Άντρη Θεοδώρου. Κύριος ομιλητής, ήταν ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος τέλεσε και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου. Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Ηλιάδης, μόνο με συνεννόηση και ενότητα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα
http://www.sigmalive.com/news/local/29865