15 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΩ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ Πρωτοφανές «φίμωτρο» και συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό

Πρωτοφανές «φίμωτρο» και συλλήψεις στην Τουρκία για το μακελειό
Πλήρη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης αλλά και κοινωνικής δικτύωσης της χώρας επιβάλει στην Τουρκία δικαστική απόφαση που απαγορεύει οποιαδήποτε αναμετάδοση είδησης αναφορικά με την αιματηρή επίθεση της 10ης Οκτωβρίου που σκόρπισε τον θάνατο αλλά και τον τρόμο στην τουρκική πρωτεύουσα.


Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η απαγόρευση περιλαμβάνει «κάθε είδους ειδήσεις, συνεντεύξεις, κριτική και παρόμοιες δημοσιεύσεις σε οποιοδήποτε έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό μέσο».

Η απόφαση κοινοποιήθηκε αμέσως με τους Τούρκους δημοσιογράφους και αναλυτές να κάνουν λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου» αλλά και για τη μεγαλύτερη λογοκρισία που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στον τουρκικό Τύπο. Όπως αναφέρει η Hurriet, από το 2010 ως στο 2014 τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποστεί τουλάχιστον 140 σχετικές απαγορεύσεις για θέματα που αφορούσαν από τρομοκρατικές επιθέσεις και υποθέσεις διαφθοράς, μέχρι στησίματα ποδοσφαιρικών αγώνων και τραγωδίες σε ορυχεία.

12 συλλήψεις για αναρτήσεις στο Twitter 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι 12 άνθρωποι συνελήφθησαν για αναρτήσεις τους στο Twitter σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στην Άγκυρα με 99 νεκρούς.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραχώρησε την παραπάνω δήλωση σε ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου TGRT.
Δεν έχουν γίνει όμως ακόμη γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς λόγους των συλλήψεων.
Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό την πόλης πριν από την έναρξη πορείας ειρήνης που πραγματοποιούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.
Η πορεία ειρήνης είχε προγραμματιστεί με αίτημα τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Χθες, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για την επίθεση είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και μπορεί να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Με πληροφορίες από Hurriyetdailynews, ΑΠΕ - ΜΠΕ