18 Ιουνίου 2014

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ «Δεν υποχωρούμε, ανασυντασσόμαστε»

Με ισχυρή αντεπίθεση ετοιμάζονται οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών, που ανακοίνωσαν ότι μέσα σε ένα 24ωρο σκότωσαν 279 αντάρτες.
Φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα τζιχαντιστών, δείχνει ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» να ποζάρει μπροστά στον ομαδικό τάφο εκτελεσμένων Ιρακινών
Φωτογραφία που ανέβηκε σε ιστοσελίδα τζιχαντιστών, δείχνει ένοπλο του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» να ποζάρει μπροστά στον ομαδικό τάφο εκτελεσμένων Ιρακινών  
Μάλιστα ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι διαβεβαιώνει ότι καταφθάνουν εθελοντές για να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις. Επτά μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν έπειτα από αεροπορική επιδρομή, στη βορειονατολική επαρχία Ντιγιάλα, χωρίς να είναι γνωστό ποια πλευρά ευθύνεται.

Εφαλτήριο «Η Σαμάρα δεν είναι η έσχατη γραμμή άμυνας, αλλά ένα σημείο ανασύνταξης και ένα εφαλτήριο», είπε χαρακτηριστικά ο Νούρι αλ Μαλίκι μιλώντας σε αξιωματικούς του στρατού, στην πόλη η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, στο δρόμο προς τη Μοσούλη.Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση του έδωσε απεριόριστες εξουσίες για να συντρίψει τους μαχητές του ΙΚΙΛ, ενώ εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού τόνισε πως οι δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν «ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων» σε διάφορα μέτωπα επί του πεδίου.Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δημοσιεύουν τακτικά απολογισμούς από τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών, σύμφωνα με τους οποίους οι απώλειες στις τάξεις του εχθρού είναι πάντα μεγάλες ενώ οι δικές τους είναι μικρές. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.

 Το Σάββατο, 7 μέλη των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν, μετά την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στη βορειοανατολική επαρχία Ντιγιάλα.Αμφότερες ιρακινές και κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) ήταν παρόντες στην περιοχή, όμως δεν είναι σαφές αν για την επιδρομή ευθύνονται οι ιρακινές δυνάμεις ή τζιχαντιστές.Χθες, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όταν οβίδες έπληξαν κέντρο στρατολόγησης εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν εναντίον των ισλαμιστών μαχητών. Αλλα έξι άτομα σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του ιρακινού στρατού εναντίον οχηματοπομπής των Πεσμεργκά, των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, στη Χανάγκιν, 150 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

ΗΠΑ και Τουρκία
Εν τω μεταξύ, ο εξόριστος κυβερνήτης της Μοσούλης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αεροπορικών επιδρομών από τις ΗΠΑ και την Τουρκία εναντίον των μαχητών του ΙΚΙΛ που έχουν καταλάβει την πόλη του, καθώς και άλλες περιοχές στο βόρειο Ιράκ. Τάχθηκε πάντως κατά «της παρουσίας στην περιοχή ξένων στρατιωτών», αναφερόμενος μόνο σε αεροπορικές και όχι σε χερσαίες επιχειρήσεις.
* Αργά χθες βράδυ το Ρόιτερς μετέδωσε ότι οι τζιχαντιστές πήραν την πόλη Ταλαφάρ, δυτικά της Μοσούλης, με τουρκομανικό, αλλά σιιτικό πληθυσμό, ενώ το Γαλλικό μετέδιδε ότι η πόλη ανθίσταται. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται με βαριές απώλειες και από τις δύο πλευρές.
(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)