18 Ιουνίου 2014

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Δεν ξέρουν πού να στοχεύσουν οι Αμερικανοί

Σιίτες εθελοντές έτοιμοι να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ Σιίτες εθελοντές έτοιμοι να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμφίβιο σκάφος USS Mesa Verde με 550 πεζοναύτες εισήλθε στον Περσικό. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει και άλλα πλοία στην περιοχή, σε περίπτωση που αποφασίσουν να εξαπολύσουν επίθεση κατά των τζιχαντιστών. Στην περιοχή έχουν φτάσει το αεροπλανοφόρο USS George Η.W.Bush, μαζί με το καταδρομικό USS Philippine Sea και το αντιτορπιλικό USS Truxtun, που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων. Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των σουνιτών της ISIS, αλλά έχει αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν στη χώρα Αμερικανοί στρατιώτες.

Με το Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξή του ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είναι μία από αυτές τις επιλογές που είναι σημαντικές. «Οταν έχεις ανθρώπους να δολοφονούν, να εκτελούν (και να πραγματοποιούν) μαζικές εκτελέσεις, πρέπει να το σταματήσεις αυτό. Και κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις για να το σταματήσεις είτε από τον αέρα είτε με άλλο τρόπο», είπε. Ο Τζον Κέρι δήλωσε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Ιράν, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών. «Δεν θα αποκλείσω τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι επαφές με το Ιράν θα πρέπει να προχωρήσουν «βήμα βήμα». Ο Τζον Κέρι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση του Νούρι Αλ Μαλίκι θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να προσεγγίσει άλλες σεχταριστικές ομάδες, ωστόσο πρόσθεσε ότι το Ιράκ αποτελεί στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν αναφορικά με την κρίση στο γειτονικό Ιράκ ενώ μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν είναι και τα αεροπορικά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Δεν θα απέκλεια τίποτα που θα μπορούσε να είναι εποικοδομητικό», είπε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη με σκοπό να βοηθήσουν τη σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να απωθήσει την επίθεση των σουνιτών ριζοσπαστών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Το Πεντάγωνο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμίας μορφής στρατιωτικός συντονισμός με την Τεχεράνη. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση και κανένα σχέδιο για συντονισμένη στρατιωτική δράση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
 
«Στο σκοτάδι»
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ, της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, παραδέχθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ κινούνται στο σκοτάδι καθώς δεν διαθέτουν «επαρκείς πληροφορίες» για το τι συμβαίνει στο βόρειο Ιράκ όπως επίσης και ότι «δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην ιρακινή κυβέρνηση, επειδή έχουν (ήδη) χρησιμοποιήσει αλόγιστη χρήση βίας κατά των σουνιτών». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να καταρτίσουν ένα κατάλογο στόχων στο Ιράκ, και, ενδεχομένως, στη Συρία. Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ το 2011 και ταυτόχρονα απέσυρε και σημαντικά στελέχη των μυστικών τους υπηρεσιών που έδρευαν στην πρεσβεία τους στη Βαγδάτη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=435510