11 Φεβρουαρίου 2015

ΕΕ: “Ουδέτερη στάση” τηρεί η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου

ΕΕ: “Ουδέτερη στάση” τηρεί η Επιτροπή σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου
Ουδέτερη θέση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της αναγνώρισης τους Κοσόβου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου για Θέματα Διεύρυνσης Μάγια Κοτσίγιαντσιτς. Κληθείσα να απαντήσει για την απουσία της σημαίας του Κοσόβου κατά την διάρκεια της συνάντησης της περασμένης Δευτέρας μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν με επίσημους εκπροσώπους του Κοσόβου, η Μ. Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε ότι “το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου επαφίεται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κόσοβο έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και συνεργαζόμαστε με τις αρχές της χώρας όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές ένταξης και τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια του διαλόγου”.
Ερωτηθείσα για τη σύσταση του δικαστικού σώματος της χώρας με βάση πρωτίστως την εθνική καταγωγή και όχι άλλες προϋποθέσεις καταλληλότητας, η εκπρόσωπος ανέφερε: “Η συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη Τρίτη είναι σημαντική και πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει τις ζωές των κατοίκων του Κοσόβου. Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία, υποβοηθούμενη από την ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων και προτύπων”.

Ακόμη η Μ. Κοτσίγιαντσιτς ξεκαθάρισε πως σκοπός της συμφωνίας είναι η “ενσωμάτωση των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών του Βορείου Κοσόβου στα πλαίσια του νομικού συστήματος της χώρας”. Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως η συμφωνία αποσκοπεί στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, που υποβοηθείται και διευκολύνεται από την ΕΕ.