15 Οκτωβρίου 2013

Γερμανικές εταιρείες εξαπάτησαν Ισπανούς μετανάστες Οι υπεύθυνοι εξαφανίστηκαν ή έδιναν αναβλητικές απαντήσεις


Γερμανικές εταιρείες εξαπάτησαν Ισπανούς μετανάστες
Η αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης και ζωής κατέληξε σε εφιάλτη για 128 Ισπανούς μετανάστες, οι οποίοι ταξίδεψαν στη Γερμανία με υποσχέσεις για… λαγούς με πετραχήλια και αντ' αυτού κατέληξαν να διαμένουν σε μια τρώγλη, ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς καν τρεχούμενο νερό.Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως εξαπατήθηκαν από δυο γερμανικές εταιρείες, με τις οποίες ήρθαν σε επαφή για την εύρεση μιας θέσης εργασίας στην πόλη Ερφούρτη. Λένε ότι η Κέρστιν Σ. και ο Σβεν Κ., επικεφαλής αντίστοιχα των εταιρειών X-Job και Sphinx Consulting, τους είπαν ψέματα πως θα τους έβρισκαν την «δουλειά των ονείρων τους», διαμέσου ενός προγράμματος θέσεων εργασίας, επιδοτούμενου από τη γερμανική κυβέρνηση, κι αντ' αυτού τους εξανάγκασαν σε ένα ταξίδι στη Γερμανία δίχως σκοπό κι αποτέλεσμα.
«Ήρθα σε επαφή με τον Σβεν, ο οποίος μου υποσχέθηκε μηνιαίο μισθό 818 ευρώ για εργασία σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και διαμονή σε ένα διαμέρισμα τεσσάρων δωματίων», λέει ο Ισπανός νοσοκόμος Ντιέγκο Λόπεθ, ένας εκ των 128 Ισπανών που μετέβησαν στην Ερφούρτη με σκοπό ένα νέο ξεκίνημα, έστω και μακριά από την πατρίδα τους, σε μια άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μας εξαπάτησαν εντελώς. Εγώ κι άλλοι είκοσι συμπατριώτες μου κοιμόμαστε στο κελάρι ενός εγκαταλελειμμένου παλιού σχολείου, σε άθλια κρεβάτια, μέσα σε δυο δωμάτια που μυρίζουν άσχημα, χωρίς σύστημα εξαερισμού, ενώ μοιραζόμαστε μια ντουζιέρα, όπου καλά καλα δεν τρέχει το νερό», σημειώνει ο 21χρονος νοσοκόμος, που επισημαίνει πως κάποιοι άλλοι συμπατριώτες του αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα σε αυτοκίνητα.

Οταν απευθύνθηκαν στις δυο εταιρείες, είτε έλαβαν αναβλητικές απαντήσεις του τύπου «θα σας ενημερώσουμε», είτε οι υπεύθυνοι ήταν εξαφανισμένοι από προσώπου γης και δεν σήκωναν τα τηλέφωνά τους.

«Προφανώς κι εδώ έχουμε να κάνουμε με βίαιη καταπάτηση εργασιακών κανόνων», λεει ο Ματίας Μάχνινγκ,
υπουργός Οικονομικών της Θουριγγίας, όπου υπάγεται η Ερφούρτη, τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο για την Γερμανία, αφού πολλοί Ισπανοί δημοσιογράφοι συρρέουν στην Ερφούρτη προκειμένου να καλύψουν το γεγονός.

Ωστόσο, η ίδια η Κέρστιν Σ. αρνείται κάθε κατηγορία. «Όλες οι επιχειρήσεις, στις οποίες στείλαμε τους εργαζομένους αυτους γνώριζαν ότι θα έρχονταν πολλοί ξένοι εργάτες στη χώρα» δήλωσε. Και έριξε την ευθύνη στους...μετανάστες. «Οι συμφωνίες  απασχόλησης με τους Ισπανούς δεν ευοδώθηκαν ποτέ, επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν επέδειξαν καμία απολύτως διάθεση να μάθουν έστω λίγο την γερμανική γλώσσα, που θα τους επέτρεπε να συνεννοούνται υποτυπωδώς με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο νέο τους εργασιακό περιβάλλον», είπε.

Οπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το Speigel, η ουσία παραμένει μια: οι 128 αυτοί Ισπανοί όχι μόνο πλήρωσαν από τη τσέπη τους για τα αεροπορικά εισιτήρια μετάβασης στη Γερμανία, αλλά πλέον βάζουν από τη τσέπη τους καθημερινά για τις ανάγκες διατροφής και στέγασης τους σε μια ξένη χώρα. http://www.tovima.gr/world/article/?aid=534854