15 Οκτωβρίου 2013

Noble: Στην κυπριακή αγορά το αέριο το δεύτερο τρίμηνο του 2016

Noble: Στην κυπριακή αγορά το αέριο το δεύτερο τρίμηνο του 2016 Η Noble έχει τη δυνατότητα ν΄ αρχίσει, το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016, να εφοδιάζει με φυσικό αέριο την κυπριακή αγορά, εάν η πολιτική απόφαση παρθεί έως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Κιθ Έλιοτ.Στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανάψει στη Noble το πράσινο φως, η εταιρεία θα μεταφέρει από το Μεξικό ειδική πλατφόρμα, η οποία ουσιαστικά θα επισπεύσει την παραγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 για εγχώρια χρήση.


Ο κ. Έλιοτ υποστήριξε ότι το ύψος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια. Επίσης, τοποθετήθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τα όσα συμφώνησαν οι δυο χώρες για τον τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.

Η Noble, αν και δεν απορρίπτει άλλες επιλογές, όπως ο αγωγός, θεωρεί κατάλληλη λύση -και την ενθαρρύνει- το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.Ο κ. Έλιοτ ανάφερε ότι αν προκριθεί η δυνατότητά της να εφοδιάσει, το 2016, με φυσικό αέριο την εσωτερική αγορά της Κύπρου, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν για μεταφορά του φυσικού αερίου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα, όταν τεθεί σε λειτουργία το τερματικό στο Βασιλικό.
Σναφορικά με τις συζητήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία, η εταιρεία Noble «σέβεται τις πολιτικές ευαισθησίες της περιοχής», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Κιθ Έλιοτ.

Ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι η εταιρεία,, ως στρατηγικός εταίρος της κυπριακής κυβέρνησης είναι πανέτοιμη να δώσει άμεσες και πρακτικές λύσεις στην έλευση φυσικού αερίου, ως ενδιάμεσης λύσης για σκοπούς παραγωγής φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.Η Noble, μετά και τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη», μελετά προσεκτικά τα επόμενα βήματά της.
Στην παρούσα βάση, συνεχίζεται η αξιολόγηση των τρισδιάστατων δεδομένων του οικοπέδου 12, αξιολόγηση που θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο η Noble θα προχωρήσει με τη δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία τοποθετείται μετά τον Μάρτιο του 2014, όπως είπε ο κ. Έλιοτ.
http://www.ethnos.gr