15 Οκτωβρίου 2013

Οι προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή άμυνα

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον (Reuters) Η ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η άμυνα στα συστήματα πληροφορικής περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας που θέτει η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε, Κάθριν Άστον, σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον (Reuters).Η Κάθριν Άστον συνέταξε έκθεση για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, εν όψει της συνόδου κορυφής των «28» στις Βρυξέλλες (19 -20 Δεκεμβρίου) που θα εστιάσει στην ασφάλεια και την άμυνα, στο πλαίσιο γενικής μείωσης των στρατιωτικών προϋπολογισμών.Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έδωσε προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς:
 
- Ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών MALE (μέσου ύψους, μακράς διάρκειας), η οποία συνιστά - όπως αναφέρει η κ. Άστον - ένα από τα πιο σημαντικά κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στόχος είναι οι ηγέτες των χωρών - μελών «να προωθήσουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να αναπτυχθεί η σημαντική αυτή ικανότητα» με χρονικό ορίζοντα το 2020.- Ανάπτυξη κοινού συστήματος δορυφόρων επικοινωνίας, για διπλή χρήση, στρατιωτική και πολιτική, ως το 2025. Σήμερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι ευρωπαϊκές δυνατότητες είναι «κατακερματισμένες», μοιρασμένες σε πέντε αστερισμούς, και η επιχειρησιακή τους ζωή αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2018 και 2025.
 
- Κοινή προσέγγιση για την άμυνα στον κυβερνοχώρο. Το θέμα αυτό «είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.
 
- Απόκτηση από κοινού αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει, των οποίων υπάρχει μεγάλη έλλειψη στους ευρωπαϊκούς στρατούς.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η ανάπτυξη των συγκεκριμένων σχεδίων ανταποκρίνεται στην ανάγκη «ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας άμυνας», η οποία αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό τομέα, στον οποίο εργάζονται περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι άμεσα και είχε τζίρο 172 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011.Η Κάθριν Άστον τόνισε ότι «η συνεργασία έχει πλέον ουσιαστική σημασία» αν η Ε.Ε. θέλει να είναι «σε θέση να αντιδράσει γρήγορα σε προκλήσεις για την ασφάλεια - ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διάστημα, ενέργεια, ναυτιλιακή ασφάλεια και ασφάλεια των συνόρων».
 
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ