15 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ Οταν ο κινεζικός δράκος ταράζει τα παγκόσμια νερά...

Ευθεία επίθεση στην Ουάσιγκτον και το δολάριο κάνει το Πεκίνο -με αφορμή το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για τον κρατικό προϋπολογισμό και το πλαφόν του αμερικανικού χρέους- απευθύνοντας έκκληση, μέσω του επίσημου ειδησεογραφικού του πρακτορείου, για παγκόσμια «αποαμερικανοποίηση».

«Καθώς οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι πολιτικοί θεσμοί για τους οποίους είναι τόσο περήφανοι, είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για τον κατάπληκτο πλανήτη ν' αρχίσει να εξετάζει την οικοδόμηση ενός αποαμερικανοποιημένου κόσμου» γράφει χαρακτηριστικά το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στο ίδιο κείμενο υποστηρίζεται ότι οι τύχες των χωρών πρέπει να πάψουν να βρίσκονται «στα χέρια ενός υποκριτικού έθνους» και να δημιουργηθεί μια νέα παγκόσμια τάξη «όπου τα συμφέροντα όλων των εθνών θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται επί ίσοις όροις».

Πίσω από το επαναστατικό-δημοκρατικό αυτό μανιφέστο (το κατά πόσο μπορεί το Πεκίνο να είναι εγγυητής μιας δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης είναι μάλλον ρητορικό ερώτημα) βρίσκεται, βεβαίως, η επιθυμία της Κίνας να εδραιώσει και να επεκτείνει την οικονομική της ισχύ, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση του κινεζικού γουάν ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος. Ετσι η Νέα Κίνα, που παραδοσιακά απηχεί τις θέσεις της κινεζικής ηγεσίας, καταλήγει ότι «οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς», ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα «νέο αποθεματικό νόμισμα» στη θέση του δολαρίου και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (όπου ο ρόλος της Κίνας δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Ιταλίας).

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο προβάλλει την εναλλακτική επιλογή του γουάν, αλλά η τρέχουσα συγκυρία στην Ουάσιγκτον είναι σίγουρα μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει εκ νέου τα συμφέροντά του.

Πέραν αυτού, η Κίνα δικαιολογημένα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διεθνούς χάους σε περίπτωση στάσης πληρωμών των ΗΠΑ και δεν είναι η μόνη που το κάνει. Μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέχουν μόλις λίγες μέρες από «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή», τονίζοντας ότι ενδεχόμενη στάση πληρωμών -εάν δεν βρεθεί συμφωνία για την άνοδο του πλαφόν του αμερικανικού χρέους- θα ήταν ένα καταστροφικό γεγονός για τον αναπτυσσόμενο κόσμο και τον αναπτυγμένο κόσμο.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, προειδοποίησε, προσπαθώντας ν' ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο, ότι ο κεντρικός ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Ιδίως εάν εξελίξεις, όπως το παρατεταμένο αδιέξοδο, συνεχίσουν να πλήττουν τη διεθνή οικονομική αξιοπιστία της χώρας.
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK-BBC.CO.UK)

...τα μάτια όλων στρέφονται στη Γερουσία

Στη Γερουσία στρέφεται το ενδιαφέρον για την άρση του δημοσιονομικού αδιεξόδου στις ΗΠΑ μετά τις άκαρπες επαφές Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών βουλευτών για την αύξηση του πλαφόν του αμερικανικού χρέους, με την καταληκτική προθεσμία ν' απέχει λίγα μόλις εικοσιτετράωρα.
Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέχουν μόλις λίγες μέρες από «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή»
Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ απέχουν μόλις λίγες μέρες από «μια πολύ επικίνδυνη στιγμή» Οι γερουσιαστές, που πήραν τη σκυτάλη των διαβουλεύσεων σε αναζήτηση συμβιβασμού, αναμενόταν να συνεδριάσουν εκ νέου αργά χθες, χωρίς πάντως να διαφαίνεται συγκεκριμένη λύση. «Δεν είναι ξεκάθαρο στα μάτια μου πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Υπάρχει τόση σύγχυση», δήλωνε χαρακτηριστικά στο CNN ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζο Κόρκερ, συνοψίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατούσε στο Καπιτώλιο. Την ίδια ώρα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιούσε από το NBC ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην αύξηση του χρέους (και άρα στάση πληρωμών) θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζικές αναταράξεις σε όλο τον κόσμο», με κίνδυνο νέα ύφεσης στις ΗΠΑ.

Οι ελπίδες που είχαν γεννηθεί με το νέο γύρο επαφών μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα και Ρεπουμπλικανών βουλευτών αποδείχθηκαν φρούδες. Ο Μπ. Ομπάμα απέρριψε τη ρεπουμπλικανική πρόταση που προέβλεπε προσωρινή αύξηση του χρέους για μερικές εβδομάδες με αντάλλαγμα νέες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, με στόχο την περικοπή κοινωνικών δαπανών.
Ο Λευκός Οίκος επέμεινε σε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο προϋπολογισμού απαλλαγμένο από όρους, ενώ χαρακτήρισε ριψοκίνδυνη την παράταση του κρατικού δανεισμού για λίγες εβδομάδες με κίνδυνο στάσης πληρωμών εντός της εορταστικής περιόδου. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τον Ομπάμα για αδιαλλαξία και μπλοκάρισαν στη Γερουσία πρόταση των Δημοκρατικών για το πλαφόν του χρέους που θα παρέτεινε τα περιθώρια κρατικού δανεισμού μέχρι τα τέλη του 2014.
Οι Δημοκρατικοί πλειοψηφούν στη Γερουσία με 54 έδρες έναντι 46 (επί συνόλου 100), αλλά το νομοσχέδιο χρειαζόταν 60 ψήφους για να περάσει. Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη από μερίδα των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και να επανέλθουν. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε και πάλι το Κογκρέσο να «κάνει τη δουλειά του» και να βρει λύση, ενώ η προθεσμία για τη λήψη απόφασης απέχει πλέον μόλις 3 ημέρες.

Μια άλλη λύση βρήκαν εν τω μεταξύ 4 αμερικανικές Πολιτείες για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την πρόσβαση των τουριστών σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που τους αποφέρουν τεράστια έσοδα. Αριζόνα, Ντακότα, Νέα Υόρκη και Γιούτα θα καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο στην αμερικανική κυβέρνηση για να κρατήσουν ανοιχτά το Γκραν Κάνιον, το Ορος (Μάουντ) Ράσμορ, το Αγαλμα της Ελευθερίας και ακόμη οκτώ τουριστικές περιοχές.
(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.BBC.CO.UK)