30 Δεκεμβρίου 2014

Η διπλή Pegida της Ακροδεξιάς

Η διπλή Pegida της Ακροδεξιάς
Είναι «πατριώτες», πιστοί χριστιανοί, φοβισμένοι «νοικοκυραίοι», συντηρητικών πεποιθήσεων μεσοαστοί, φανατικοί ακροδεξιοί, κάθε ηλικίας πολίτες, ξενόφοβοι αντιισλαμιστές λαϊκιστές, άνθρωποι των παραδόσεων και της χριστιανικής κουλτούρας, χούλιγκαν, ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που διαδηλώνουν αυτές τις ημέρες, σχεδόν κάθε εβδομάδα, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας κατά των μεταναστών, και ειδικά των μουσουλμάνων μεταναστών.Κινητήρια δύναμη για τον ξεσηκωμό αυτών των ανθρώπων είναι οι καθωσπρέπει «ναζί με τα κοστούμια», όπως τους έχει βαφτίσει μερίδα των μέσων ενημέρωσης και πολιτικοί στη Γερμανία, που διοργάνωσαν άλλη μια δυναμική συγκέντρωση την περασμένη εβδομάδα στους δρόμους της Δρέσδης, υπό την «αιγίδα» της οργάνωσής τους με την ονομασία Pegida («Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά της Ισλαμοποίησης της Δύσης»).

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 17.500 άνθρωποι που, ψάλλοντας τα κάλαντα έξω από το ιστορικό κτίριο της Οπερας, ήθελαν προφανώς να κάνουν σαφές ότι δεν θέλουν μουσουλμάνους για γείτονες, ότι δεν θέλουν να ζουν στην ίδια πόλη με μετανάστες, ότι δεν εγκρίνουν το σύστημα παροχής ασύλου και υποδοχής «ξένων» στη χώρα τους.Οι περισσότεροι οπαδοί της Pegida υποστηρίζουν ότι δεν είναι ναζί, αλλά «πατριώτες» που ανησυχούν για την «αλλοίωση» της χριστιανικής τους κληρονομιάς και παράδοσης και συχνά κατηγορούν τους μεν πολιτικούς ότι τους «πρόδωσαν», τα δε μέσα ενημέρωσης ότι «ψεύδονται».

Αποστάσεις...
Η διοίκηση της Οπερας φρόντισε να κρατήσει τις αποστάσεις της σβήνοντας τα φώτα του κτιρίου και αναρτώντας «σημαίες» που έγραφαν: «Ανοίξτε τα μάτια σας», «Ανοίξτε τις καρδιές σας», «Ανοίξτε τις πόρτες σας» και «Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ιερή», φράση που αναφέρεται και στο Σύνταγμα της χώρας.Ενώ περίπου 4.500 αντιδιαδηλωτές παρέλασαν στο κέντρο της πόλης και με το σύνθημα «Δρέσδη ελεύθερη από ναζί» προειδοποιούσαν τους συμπολίτες τους ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία σε μια χώρα που διέπραξε το Ολοκαύτωμα.

Μικρότεροι «κλώνοι» της Pegida πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις, μεταξύ άλλων, στη Βόνη και το Κάσελ, ενώ αντιδιαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, με τη μεγαλύτερη στο Μόναχο, όπου 12.000 άνθρωποι βροντοφώναξαν ότι «οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι». «Εχουμε χώρο για ανθρώπους άλλης εθνικότητας και γλώσσας» είπε ο δήμαρχος της πόλης, Ντίτερ Ρέιτερ, «έχουμε χώρο για όλες τις θρησκείες, γι’ αυτούς που πάνε στα τεμένη, γι’ αυτούς που πάνε στις συναγωγές το Σάββατο ή στις εκκλησίες την Κυριακή, αλλά και γι’ αυτούς που προτιμούν να κάθονται σπίτι τους».
Περίεργη συμπόρευση
Παρ’ ότι η οργάνωση Pegida δεν έχει «ριζώσει» σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Spiegel», με τις απόψεις της συμφωνεί το 34% των Γερμανών. Ακόμα και πριν από την εμφάνιση του κινήματος αυτού, αναφέρει το περιοδικό, οι ακροδεξιοί έκαναν και με το παραπάνω αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους. Τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου, οι οργανώσεις για τους πρόσφυγες Pro Asyl και Amadeu Antonio Foundation κατέγραψαν πάνω από 200 διαδηλώσεις κατά της εγκατάστασης μεταναστών σε κτίρια που έχουν μετατραπεί σε χώρους υποδοχής. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν πάλι και πάλι. Ακροδεξιοί ξέσπασαν με μανία στις εγκαταστάσεις αυτές, ζωγράφισαν έξω τις σβάστικες και έβαλαν φωτιές.

Αυτή η περίεργη συνύπαρξη ανθρώπων, κινημάτων, ιδεών κάνει και πιο δύσκολη τη διαχείριση του προβλήματος. Παρ’ ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις «αντιισλαμικές» κινητοποιήσεις δηλώνουν ότι δεν είναι «εξτρεμιστές» οι ίδιοι, η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνει να τους προβληματίζει καθόλου ότι συμπορεύονται τις τελευταίες εβδομάδες με δεδηλωμένους νεοναζί, φωνάζοντας δίπλα δίπλα: «Εμείς είμαστε ο λαός». Ή με λαϊκίστικα κινήματα, όπως το ασκόπως περιφερόμενο «Reichsbürgerbewegung», δηλαδή το κίνημα των Πολιτών του Ράιχ.

Οι χούλιγκαν της HoGeSa (Ηooligans Gegen Salafisten) αποτελούν ακόμη έναν πονοκέφαλο για τη Γερμανία | REUTERS/Fabrizio Bensch

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ωστόσο δείχνουν ανήσυχες, ειδικά μετά την επεισοδιακή εμφάνιση μιας άλλης ομάδας συνεργασίας χούλιγκαν και ακροδεξιών με την ονομασία «Χούλιγκαν κατά των Σαλαφιστών» (HoGeSa) και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», στην ομοσπονδιακή Εισαγγελία ήδη βρίσκονται περισσότερες από 100 υποθέσεις που ερευνώνται, ενώ πιθανή συμμαχία ακροδεξιών και χούλιγκαν ήταν το αντικείμενο συνάντησης των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν 10.000 άνθρωποι εξτρεμιστές, αφού μεταξύ των διαδηλωτών της Δρέσδης είναι και πολλοί «μεσοαστοί πολίτες». Μεσοαστοί που έχουν αφήσει όμως τη φαντασία τους να οργιάσει. Ενας από αυτούς είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να δει την εγγονή του να φοράει τη μαντίλα στο μέλλον, ενώ μια γυναίκα με μια δόση ζήλιας στον τόνο της φωνής της αναρωτήθηκε πώς αυτή δεν έχει χρήματα να αγοράσει κινητό τηλέφωνο και οι μετανάστες έχουν!

Ολοι αυτοί, με κοινό παρονομαστή τον φόβο και την προκατάληψη, αρχίζουν και συνωστίζονται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και σήμερα πια εκεί που οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, που κρατάνε τα ηνία της Σαξονίας εδώ και 24 χρόνια, έχουν μόνο 661 οπαδούς στη σελίδα τους στο Facebook, η Pegida έχει 44.000 «φίλους».