03 Μαρτίου 2015

Εχει πίσω η NAVTEX την «ουρά»;

Τα μάζεψαν οι Τούρκοι για το Αιγαίο
Το επεισόδιο με τη NAVTEX της Τουρκίας ήταν απολύτως διδακτικό για το πώς «δουλεύει» το κατεστημένο στην Αγκυρα που είναι προβλέψιμο και δεν αλλάζει ούτε όταν οι κεμαλιστές αντικαθίστανται από τους ερντογανιστές.
Η Τουρκία ήταν προφανές ότι ήθελε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Το έκανε και πριν από μερικές ημέρες με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΑ να ανεβαίνει σε ένα F16 και να διασχίζει από πάνω μέχρι κάτω το Αιγαίο, σχεδόν 720 χιλιόμετρα, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή 6-10 ν.μ. Αρκετοί θεώρησαν ότι ήταν η απάντηση στην πτήση του Π. Καμμένου πάνω από τα Ιμια, άλλοι ότι ήταν η απάντηση στη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο από την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται αφορμές για να προκαλεί.

Ομως πλέον δεν μπορεί η διπλωματία να ασκείται με αυτόν τον τρόπο. Γιατί η δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο από την Ελλάδα δεν επηρεάζει την κανονικότητα της ζωής στην Τουρκία... Αντιθέτως, όμως, η δέσμευση περιοχών από την Τουρκία στο Αιγαίο υπονομεύει την εθνική κυριαρχία μας και αμφισβητεί ευθέως δικαιώματα κυριαρχικά και επιχειρησιακά, και αποξενώνει ελληνικά νησιά από τον ηπειρωτικό κορμό. Από τις τρεις τουρκικές NOTAM, δύο παραμένουν σε ισχύ και αμφισβητούν ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ 6-10 ν.μ. (τον οποίο δυστυχώς δεν αναγνωρίζουν ως ελληνικό οι ΗΠΑ και ντε φάκτο το ΝΑΤΟ).

Πραγματικά δεν είναι κατανοητός ο λόγος που η Αθήνα αποδέχτηκε την επομένη των εκλογών την επανέναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία όχι για την επίλυση του προβλήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας αλλά για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Γιατί ΜΟΕ υπάρχουν από την εποχή του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ. Ας συμφωνήσουμε ότι η Τουρκία θα σέβεται αυτή τη Συμφωνία και μετά αρχίζει η συζήτηση για νέα μέτρα που απλώς θα αποτρέπουν τη θερμή σύγκρουση, ενόσω η Τουρκία συνεχίζει την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Γι' αυτό η απόσυρση της χοντροκομμένης NOTAM κάθε άλλο παρά είναι λόγος για θριαμβολογίες..

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ