27 Μαΐου 2014

Η Γαλλία επεμβαίνει στο Κυπριακό Στο Παρίσι ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι


Του Νίκου Στέλγια-Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, η Γαλλία πραγματοποιεί τις τελευταίες ώρες μια σημαντική κίνηση στο Κυπριακό. Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής ηγεσίας βρίσκεται στο Παρίσι και θέτει επί τάπητος με την γαλλική κυβέρνηση τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ.Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Κουντρέτ Όζερσαϊ μετέβη στο Παρίσι ύστερα από επίσημη πρόσκληση της γαλλικής κυβέρνησης. Τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου στην Κύπρου, ο κ. Όζερσαϊ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Λευκωσία. Σε αυτή την επίσκεψη δρομολογήθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της τ/κ ηγεσίας στην γαλλική πρωτεύουσα.

Στο Παρίσι, ο κ. Όζερσαϊ θα συναντηθεί με αξιωματούχους του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στο επίκεντρο αυτών των επαφών θα βρεθεί το Κυπριακό καθώς και η κυπριακή ΑΟΖ.
Τουρκοκυπριακή πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στο Παρίσι έρχεται σε μια στιγμή που γαλλική εταιρία «Total» εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα. Σύμφωνα με την πηγή μας, η Γαλλία επιδιώκει να τηρήσει τις ισορροπίες στο Κυπριακό και για αυτό τον λόγο στέλνει στην Άγκυρα ένα σημαντικό μήνυμα προσκαλλώντας τον κ. Όζερσαϊ στο Παρίσι.Οι τουρκοκυπριακές πηγές επισημάνουν ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ έρχεται ύστερα από επίσημη πρόσκληση του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.