17 Μαρτίου 2014

Εγκλωβισμός και υπέρβαση

http://www.philenews.com/data/2014/03/17/kyroseis-ee-sti-moscha-metra-ton-ipa-akoumpoun-to-kremlino-th.jpg
Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αναμενόμενο «ναι» στην ένωση με τη Ρωσία που προέκυψε από το χθεσινό δημοψήφισμα, και η Μόσχα δεν δέχεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη σημερινή κυβέρνηση της Ουκρανίας.Ετσι οι συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ που συνεχίζονται τηλεφωνικά διεξάγονται στη σκιά ενός διπλού εγκλωβισμού που απαιτεί διπλή υπέρβαση: Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να πιέσει για συγκρότηση πιο αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Κίεβο λίγες μέρες μετά την είσοδο του μεταβατικού πρωθυπουργού Γιατσενιούκ στον Λευκό Οίκο, ενώ το Κρεμλίνο δεν μπορεί να κάνει υποχώρηση σε σχέση με την Κριμαία όσο δεν διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ρωσόφωνων στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία.

Η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει και δεν είναι στατική: Οσο οι Κέρι - Λαβρόφ δεν θα βρίσκουν πλαίσιο λύσης τόσο θα αυξάνονται η ένταση και τα αιματηρά επεισόδια στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία, όπου αν φθάσουμε σε ρωσική επέμβαση φανερή ή συγκεκαλυμμένη, όπως στην Κριμαία, η επιστροφή σε έναν συνολικό και άγνωστης διάρκειας Ψυχρό Πόλεμο Ρωσίας ? Δύσης είναι αναπόφευκτη.
 
Ο πιο επικίνδυνος εγκλωβισμός αφορά τον Λευκό Οίκο: Ο Ομπάμα νομιμοποίησε τον Γιατσενιούκ και κατά συνέπεια καλεί τη Ρωσία να διαπραγματευθεί μαζί του, θέση που δεν συζητά ο Πούτιν.
Οι εξάωρες συνομιλίες Κέρι - Λαβρόφ στο Λονδίνο την Παρασκευή και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών χθες Κυριακή πιστοποιούν, πρώτον, την αγωνία να βρεθεί λύση και, δεύτερον, τη δυσκολία επίτευξης προόδου προς συμβιβαστική φόρμουλα λόγω του διπλού εγκλωβισμού.
 
Τα παραπάνω είναι προαναγγελθείσα εξέλιξη και περιπλοκή με δεδομένες τις κινήσεις του Πούτιν το καλοκαίρι του 2008 στην πολεμική σύγκρουση με τη Γεωργία, που ήταν η απάντηση της Μόσχας στην απόπειρα του τότε προέδρου της χώρας Σαακασβίλι να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Νότια Οσετία.
Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε με το προηγούμενο της Γεωργίας ότι υπήρχαν αφελείς στην Ουάσιγκτον που πίστευαν ότι μπορούν να υφαρπάξουν χωρίς σοβαρό κόστος την Ουκρανία από την επιρροή της Ρωσίας. Οι επόμενες κινήσεις Ομπάμα θα δείξουν αν παρασύρθηκε στον εγκλωβισμό ή αν επρόκειτο για συνειδητή επιλογή σύγκρουσης.ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
 kapopoulos@pegasus.gr