16 Δεκεμβρίου 2014

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΜΠΟΙΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ Βερολίνο και Σόφια σχεδιάζουν ρελάνς για South Stream

Βερολίνο και Σόφια σχεδιάζουν ρελάνς για South Stream Tου Γιώργου Παυλόπουλου  Να μην κλείσουν την υπόθεση της κατασκευής του South Stream είναι αποφασισμένες τόσο η Γερμανία όσο και η Βουλγαρία, η οποία αναμφισβήτητα είναι η χώρα-κλειδί για τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες, κατά τη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τον Μπόικο Μπορίσοφ στο Βερολίνο, όπου κυριάρχησε ο South Stream, στο φόντο φυσικά των νέων δεδομένων που διαμορφώνει η πρόσφατη αναγγελία της διακοπής των έργων κατασκευής του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.«Είναι ανάγκη να εξετάσουμε όλες τις νομικές πτυχές γύρω από το έργο αυτό και στη συνέχεια να τις αξιοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημείωσε από την πλευρά του: «Εκτιμούμε πως Ρώσοι και Βούλγαροι εταίροι πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν πάνω σε νομική βάση, διότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η συμφωνία του 2006, που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία και όχι με την Ε.Ε.».

Πρακτικά, Μέρκελ και Μπορίσοφ -με τον δεύτερο, ειδικά, να έχει εξαρχής δηλώσει την αντίθεσή του στον South Stream- μοιάζουν να επιδιώκουν δύο πράγματα με τη στάση τους: Αφενός να διασκεδάσουν τις έντονες ανησυχίες πολλών χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά και υποψηφίων προς ένταξη -όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σερβία- για το ενδεχόμενο οριστικής ακύρωσης του αγωγού, καθώς εκτιμούν ότι θα βγουν πολλαπλώς ζημιωμένες. Και αφετέρου, να στριμώξουν νομικά τη Μόσχα, φτάνοντας μέχρι και να απαιτήσουν αποζημιώσεις με την αιτιολογία της αθέτησης συμβατικών όρων που περιλαμβάνονται στα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί.
Ταυτόχρονα, βεβαίως, επιδιώκουν να αποτρέψουν τη σύναψη ενός ενεργειακού συμφώνου ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, κάτι που έχει διαφανεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα.

Σχέδιο Γι' αυτό, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα η Σόφια απέστειλε στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στο έδαφος της Βουλγαρίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Βάρνας -ο οποίος, προφανώς, είναι ευθέως ανταγωνιστικός με τον κόμβο που προτείνει ο Πούτιν να γίνει λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το βουλγαρικό σχέδιο, η Βουλγαρία θα είναι δέκτης αερίου από διάφορες πηγές τροφοδοσίας, για να το αναδιανέμει στη συνέχεια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες -Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία κ.λπ.Από τον πόλεμο των αγωγών στον πόλεμο των... κόμβων!
 
Μια τρόικα (και) για τη Βουλγαρία;
Τα κρατικά ομόλογα της Βουλγαρίας αποτελούν πλέον «σκουπίδι» για την S&P, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ΒΒ+, από ΒΒΒ-. Έτσι, λόγω και των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας -υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει αφαιρέσει την άδεια από την CCB, το τέταρτο σε μέγεθος μέχρι πρόσφατα χρηματοπιστιστωτικό ίδρυμα, μετά το «bank run» του καλοκαιριού- είναι εξαιρετικά πιθανό η Σόφια να αναζητήσει... καταφύγιο στην «αγκαλιά» της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.