22 Μαΐου 2013

«Δάκτυλος» Ερντογάν…

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αντιπαραθέσεων συνέχεια μετά την πρόταση μομφής στα κατεχόμενα
Τον Ντερβίς Έρογλου κατονόμασε ως κύριο υπεύθυνο για τις εξελίξεις ο Ιρσέν Κιουτσούκ, ενώ η Αφρίκα βλέπει πίσω από τις πρόωρες εκλογές παρέμβαση Ερντογάν

Συνεχίστηκαν οι έντονες αντιπαραθέσεις στα κατεχόμενα, μετά την υποβολή πρότασης μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ και την κατάληξη σε ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».


Για πρώτη φορά ο Ιρσέν Κιουτσιούκ απέδωσε ονομαστικά ευθύνες για τις εξελίξεις στον Ντερβίς Έρογλου. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, τον κατηγόρησε ότι κατευθύνει αυτό το παιγνίδι -όπως το ονόμασε-, λέγοντας πως το παιγνίδι που προσπάθησαν να παίξουν κάποιοι σκοτώνοντας τη δημοκρατία, εμποδίστηκε. Την ίδια ώρα, η Αφρίκα, βλέπει «δάκτυλο» Ερντογάν πίσω από τις εξελίξεις όσον αφορά τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών».

Ο Έρογλου πίσω από τον Κασίφ
Ο Ι. Κουτσιούκ ανέφερε ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας προχώρησε σε δύο εκλογικά συνέδρια με αντιπαραθέσεις, οι εκλογές έγιναν με δημοκρατικό -όπως είπε- τρόπο και κάποιοι φάνηκε πως δεν άντεξαν αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία, σημείωσε.
Όσον αφορά την προχθεσινή συνεδρία της «βουλής», ο κ. Κιουτσιούκ ευχαρίστησε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το οποίο -τόνισε- συμπεριφέρθηκε με υπεύθυνο τρόπο, λέγοντας πως «έσπασε το παιγνίδι που κάποιοι προσπάθησαν να παίξουν» μέσα στη «βουλή» ή έξω από αυτή, με στόχο τη δημοκρατία. Και η πράξη αυτή του ΡΤΚ, σημείωσε, είναι ένα ιστορικό γεγονός.
Ερωτηθείς ποιοι του έκαναν πόλεμο, ο Ιρσέν Κιουτσιούκ απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του εκλογικού συνεδρίου ο «πρόεδρος» Έρογλου είχε στηρίξει ανοικτά τον Αχμέτ Κασίφ, ανθυποψήφιό του. «Γυρνούσε από χωριό σε χωριό και αυτό ούτε ο ίδιος το διέψευσε».

Εκλογές το συντομότερο…
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, σχολιάζοντας το ότι με τις ψήφους του δικού του κόμματος και του ΚΕΕ στην «επιτροπή» της ψευδοβουλής υπήρξε κατάληξη σε πρόταση προς την «ολομέλεια» για «πρόωρες εκλογές» στις 28 Ιουλίου, ανέφερε ότι είχε δηλώσει προηγουμένως πως επιθυμούσαν «εκλογές» όσο πιο σύντομα γινόταν. «Η 28η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία σύντομα και την ψηφίσαμε».
Στόχος τους, συνέχισε, είναι να σωθεί η «χώρα» από το ΚΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι είχαν δηλώσει στα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό, όσο και στους αντιδρώντες «βουλευτές» του ΚΕΕ πως σε περίπτωση που υπήρχε πρόταση για «εκλογές» πιο σύντομα (από τις 28 Σεπτεμβρίου που είχαν καταθέσει όλοι μαζί), δεν θα μπορούσαν να το αποφύγουν, και αξιοποίησαν μια τέτοια πρόταση.

Διαμοιρασμός υπουργείων

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο ΓΓ του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Νεζντέτ Νουμάν, υποστήριξε ότι υπήρξε συνάντηση του Σερντάρ Ντενκτάς με τους 8 «βουλευτές» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΚΕΕ. «Συναντήθηκαν στο προεδρικό, συζήτησαν ακόμη και τον διαμοιρασμό υπουργείων». Δήλωσε μάλιστα πως οι οκτώ δεν έχουν πια το δικαίωμα να δηλώνουν ότι είναι μέλη του κόμματος. Ο Νουμάν διευκρίνισε ότι ο Εζντέρ Ασλάνμπαμπα δεν υπέγραψε μεν την πρόταση μομφής, υπέγραψε όμως την πρόταση για «πρόωρες εκλογές». Τους ισχυρισμούς, ωστόσο, του Νουμάν απέρριψε με παρέμβασή του ο Σ. Ντενκτάς.

Παρέμβαση Άγκυρας
Εν τω μεταξύ, «δάκτυλο» Ερντογάν στις χθεσινές εξελίξεις όσον αφορά τον καθορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» βλέπει η Αφρίκα. Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα γράφει πως, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρώην ηγέτη των Τ/κ και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και του ζήτησε να εμποδίσει την ανατροπή της «κυβέρνησης».

Με τίτλο «Το ΡΤΚ έσωσε τον Κιουτσιούκ», η Αφρίκα γράφει ότι με εντολή της Άγκυρας το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα άλλαξε κατεύθυνση, ενώ μιλά για «μέρα προδοσίας» του ΡΤΚ. Κι αυτό, γιατί δεν παρέμεινε πιστό στην υπογραφή που έβαλε μαζί με τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό, για «εκλογές» στις 29 Σεπτεμβρίου, αλλά συγκατένευσε μαζί με το ΚΕΕ στην 28η Ιουλίου. Η συμφωνία με την αντιπολίτευση, αναφέρεται, υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και παραβιάστηκε από τρεις «βουλευτές» του, τους Φερντί Σογιέρ, Ομέρ Καλιοντζού και Σονάι Αντέμ.

Πρωτόγνωρη συνεργασία…
Η 28η Ιουλίου ήταν η ημερομηνία που μπορούσαν να διεξαχθούν το συντομότερο «εκλογές», σύμφωνα με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Χασάν Μποζέρ. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες από την απόφαση της «βουλής» μέχρι την ημέρα διεξαγωγής, και αυτή είναι η 28η Ιουλίου. Ανέφερε, επίσης, ότι η πρότασης μομφής εναντίον της ψευδοκυβέρνησης θα συζητηθεί στην «ολομέλεια» στις 27 Μαΐου. Η Κίπρις, εξάλλου, γράφει ότι είναι η πρώτη φορά που «βουλευτές» «κυβερνώντος» κόμματος συνεργάζονται με την αντιπολίτευση για την ανατροπή της «κυβέρνησης». Η πρόταση μομφής, αναφέρει, κατατέθηκε με τις υπογραφές 26 «βουλευτών», 14 του ΡΤΚ, 3 του ΚΚΔ, 2 του ΔΚ και 7 από το ΚΕΕ.

Τρεις «βουλευτές» που εντάσσονται στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν υπέγραψαν την πρόταση μομφής, σημειώνεται, και αυτοί είναι οι Κεμάλ Ντουρούστ, Μεχμέτ Ταντζέρ και Εζντέρ Ασλάνμπαμπα. Όσοι υπέγραψαν την πρόταση μομφής, «βουλευτές» του ΚΕΕ και κόμματα της αντιπολίτευσης, πρότειναν ως ημερομηνία διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών» την 29η Σεπτεμβρίου. «Σήμερα» έγινε γνωστό πως ο Ασλάνμπαμπα (πρώην «βουλευτής» του Δημοκρατικού κόμματος) που δεν είχε υπογράψει την πρόταση μομφής, υπέγραψε την πρόταση για τις 28 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της ημερομηνίας, γράφει η Κίπρις, παραπέμφθηκε στην αρμόδια «επιτροπή νομικών και πολιτικών υποθέσεων» της ψευδοβουλής, όπου με τις ψήφους ΚΕΕ και ΡΤΚ υπήρξε κατάληξη στις 28 Ιουλίου. Η τελευταία λέξη, σημειώνεται, θα λεχθεί από την «ολομέλεια» την Πέμπτη.