Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται μετοχές και
ομόλογα στη γειτονική Τουρκία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της
χώρας από τη Moody's σε επενδυτική βαθμίδα που έβγαλε τη χώρα απ' τα
«σκουπίδια». Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε κατά μία
βαθμίδα σε Baa3 με σταθερή προοπτική από Ba1 τα τουρκικά ομόλογα, την
ίδια ημέρα (16/5) που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
συναντούσε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή, οι αγορές πήραν το μήνυμα και το σήκωσαν. Η αξία των τουρκικών ομολόγων ανέβηκε, καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε έως και 21 μονάδες βάσης (0,21%), στο 5,88%, ενώ αυτή του διετούς 19 μονάδες βάσης (0,19%), στο 4,61%. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ξεπέρασε στο άνοιγμα τις 93.000 μονάδες.
Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 έχει κερδίσει 30% από τον Νοέμβριο, όταν ένας άλλος οίκος του θεού, η Fitch, αναβάθμισε για πρώτη φορά από το 1994 την Τουρκία στη δική της χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ από ΒΒ+). Απομένει τώρα να τα βρουν Ερντογάν και Standard & Poor's, καθώς τον περασμένο Μάιο ο πρώτος είχε κατηγορήσει σε έντονο ύφος την S&Ρ's για αναξιοπιστία και τον Ιανουάριο η δεύτερη σταμάτησε να αξιολογεί επισήμως τη χώρα. Η S&Ρ's αναβάθμισε στις 27 Μαρτίου την Τουρκία μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία (ΒΒ+) και στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επιχειρηματικό σεμινάριο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της στην Κωνσταντινούπολη. Αν και η S&Ρ's τονίζει ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν προδικάζουν κάποια αξιολόγηση, αναμένεται να πέσουν γέφυρες ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Η Τουρκία περίμενε καιρό αυτή την αναβάθμιση, ή μια ακόμα μεγαλύτερη, οικονομική και πολιτική. Το βλέπω σαν μια αργοπορημένη αναγνώριση γι' αυτό που αξίζουμε», είπε για την αξιολόγηση της Moody's ο Τζαφέρ Τσαγλαγιάν, που θεωρείται έμπιστος του πρωθυπουργού Ερντογάν. «Περιμένουμε τώρα μεγαλύτερες επενδύσεις, και η κεντρική τράπεζα πρέπει τώρα να είναι έτοιμη για τις πιέσεις ανατίμησης που θα ασκηθούν στη λίρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.
Γραμμή Ερντογάν
Απ' ό,τι φαίνεται, η γραμμή Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση κερδίζει ενδοκυβερνητικά.
Την ίδια Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό της επιτόκιο 0,5%, στο 4,5%, με ορίζοντα το 4%, μπαίνοντας κι αυτή στο χορό των νομισματικών πολιτικών της περιφέρειας που ευνοούν την ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε στις 1,8417 λίρες ανά δολάριο σε χαμηλό έντεκα μηνών, έχοντας χάσει 2,6% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2013. Σύμφωνα με αναλυτές στο δίκτυο Bloomberg, η τάση αυτή θα συνεχιστεί στις 1,8660 λίρες έως το τέλος του έτους.
Παρόλο που το χρήμα ρέει άφθονο -με 19,9% αύξηση των τραπεζικών δανείων στους δώδεκα μήνες έως τον Μάρτιο-, η τουρκική οικονομία των 786 δισ. δολαρίων επιβράδυνε σημαντικά το 2012, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 8% σε μόλις 1,4% στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους. Το 2011 το έλλειμμά της (77,1 δισ. δολάρια) ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως ύστερα απ' αυτό των ΗΠΑ, ενώ έως σήμερα η χώρα παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη.
Η Τουρκία αποκτά προφίλ δανεισμού Ισπανίας και προφίλ επενδύσεων BRICS, όσο η Ελλάδα διαφημίζει την κινεζοποίηση της οικονομίας της. Ο εκσυγχρονισμός του Ερντογάν θυμίζει τον ελληνικό εκσυγχρονισμό του 2000, αλλά προς το παρόν αυτό ταιριάζει στη γεωπολιτική ατζέντα των μεγάλων αξιολογητών.