22 Μαΐου 2013

Τουρκία: Με αναβάθμιση μπαίνει στο χορό των νομισματικών υποτιμήσεων

Σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται μετοχές και ομόλογα στη γειτονική Τουρκία, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody's σε επενδυτική βαθμίδα που έβγαλε τη χώρα απ' τα «σκουπίδια». Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα σε Baa3 με σταθερή προοπτική από Ba1 τα τουρκικά ομόλογα, την ίδια ημέρα (16/5) που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, Παρασκευή, οι αγορές πήραν το μήνυμα και το σήκωσαν. Η αξία των τουρκικών ομολόγων ανέβηκε, καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε έως και 21 μονάδες βάσης (0,21%), στο 5,88%, ενώ αυτή του διετούς 19 μονάδες βάσης (0,19%), στο 4,61%. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ξεπέρασε στο άνοιγμα τις 93.000 μονάδες.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 έχει κερδίσει 30% από τον Νοέμβριο, όταν ένας άλλος οίκος του θεού, η Fitch, αναβάθμισε για πρώτη φορά από το 1994 την Τουρκία στη δική της χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ από ΒΒ+). Απομένει τώρα να τα βρουν Ερντογάν και Standard & Poor's, καθώς τον περασμένο Μάιο ο πρώτος είχε κατηγορήσει σε έντονο ύφος την S&Ρ's για αναξιοπιστία και τον Ιανουάριο η δεύτερη σταμάτησε να αξιολογεί επισήμως τη χώρα. Η S&Ρ's αναβάθμισε στις 27 Μαρτίου την Τουρκία μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία (ΒΒ+) και στις 4 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επιχειρηματικό σεμινάριο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της στην Κωνσταντινούπολη. Αν και η S&Ρ's τονίζει ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν προδικάζουν κάποια αξιολόγηση, αναμένεται να πέσουν γέφυρες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η Τουρκία περίμενε καιρό αυτή την αναβάθμιση, ή μια ακόμα μεγαλύτερη, οικονομική και πολιτική. Το βλέπω σαν μια αργοπορημένη αναγνώριση γι' αυτό που αξίζουμε», είπε για την αξιολόγηση της Moody's ο Τζαφέρ Τσαγλαγιάν, που θεωρείται έμπιστος του πρωθυπουργού Ερντογάν. «Περιμένουμε τώρα μεγαλύτερες επενδύσεις, και η κεντρική τράπεζα πρέπει τώρα να είναι έτοιμη για τις πιέσεις ανατίμησης που θα ασκηθούν στη λίρα», είπε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Γραμμή Ερντογάν
Απ' ό,τι φαίνεται, η γραμμή Ερντογάν για νομισματική χαλάρωση κερδίζει ενδοκυβερνητικά.
REUTERS/Osman Orsal Την ίδια Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό της επιτόκιο 0,5%, στο 4,5%, με ορίζοντα το 4%, μπαίνοντας κι αυτή στο χορό των νομισματικών πολιτικών της περιφέρειας που ευνοούν την ανταγωνιστική υποτίμηση των νομισμάτων. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έπεσε στις 1,8417 λίρες ανά δολάριο σε χαμηλό έντεκα μηνών, έχοντας χάσει 2,6% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2013. Σύμφωνα με αναλυτές στο δίκτυο Bloomberg, η τάση αυτή θα συνεχιστεί στις 1,8660 λίρες έως το τέλος του έτους.
Παρόλο που το χρήμα ρέει άφθονο -με 19,9% αύξηση των τραπεζικών δανείων στους δώδεκα μήνες έως τον Μάρτιο-, η τουρκική οικονομία των 786 δισ. δολαρίων επιβράδυνε σημαντικά το 2012, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 8% σε μόλις 1,4% στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους. Το 2011 το έλλειμμά της (77,1 δισ. δολάρια) ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως ύστερα απ' αυτό των ΗΠΑ, ενώ έως σήμερα η χώρα παραμένει ενεργειακά εξαρτημένη.

Η Τουρκία αποκτά προφίλ δανεισμού Ισπανίας και προφίλ επενδύσεων BRICS, όσο η Ελλάδα διαφημίζει την κινεζοποίηση της οικονομίας της. Ο εκσυγχρονισμός του Ερντογάν θυμίζει τον ελληνικό εκσυγχρονισμό του 2000, αλλά προς το παρόν αυτό ταιριάζει στη γεωπολιτική ατζέντα των μεγάλων αξιολογητών.