25 Ιουνίου 2013

Τουρκία:Το διπλωματικό σώμα στηρίζει τους διαδηλωτές της Ταξίμ Ντυμένες στα κόκκινα ήταν οι προσκεκλημένες στη δεξίωση της Βρετανικής Πρεσβείας


Τουρκία:Το διπλωματικό σώμα στηρίζει τους διαδηλωτές της Ταξίμ
Ευσταθιάδης Στάθης Με έναν τρόπο εντελώς πρωτότυπο αλλά και εντυπωσιακό τρόπο το διπλωματικό σώμα στην Αγκυρα έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους της πλατείας Ταξίμ με αποδέκτη την τουρκική κυβέρνηση.Οι σύζυγοι πολλών πρεσβευτών διαπιστευμένων στην Τουρκία και πολλές επιτετραμμένες Πρεσβειών εμφανίστηκαν ντυμένες στα κόκκινα στην δεξίωση της Βρετανικής Πρεσβείας για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ. Ενα από τα δυο σύμβολα των "αντιστασιακών" της πλατείας Ταξίμ ήταν μια κοπέλα ντυμένη στα κόκκινα."Θελήσαμε να υποστηρίξουμε τον τουρκικό λαό στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ", δήλωσαν "οι κύριες με τα κόκκινα" καθώς συγκεντρώθηκαν στον κήπο της Βρετανικής Πρεσβείας να φωτογραφηθούν.Χολωμένη η τουρκική κυβέρνηση δεν έστειλε κανένα μέλος της ούτε κάποιον κυβερνητικό αξιωματούχο στην δεξίωση, για πρώτη φορά στην ιστορία των αγγλοτουρκιιων σχέσεων.
Την "ατμόσφαιρα" βάρυνε περισσότερο και η δήλωση του Βρετανού πρεσβευτή Ντειβιντ Ρέντγουει. Εξηγώντας, κατά κάποιον τρόπο, το ομοιόχρωμο κόκκινο μιας εικοσάδας και πλέον ξένων γυναικών δήλωσε: "Έξω από τον όμορφο κήπο της Πρεσβείας μας υπάρχουν προκλήσεις". Και πρόσθεσε: "Όπως γνωρίζετε, εμείς και πολλοί άλλοι φίλοι της Τουρκιάς ενοχληθήκαμε από τη βια και τους τραυματίες που είδαμε στους δρόμους της Τουρκίας αυτές τις ήμερες".