26 Αυγούστου 2016

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας Το κουρδικό κίνημα καλεί όλους τους Κούρδους σε αντίσταση Του Νίκου Στέλγια

http://www.al-monitor.com/pulse/files/live/sites/almonitor/files/images/almpics/2014/04/RTR3FQZ2.jpgΛίγες ώρες μετά την εισβολή των τουρκικών αρμάτων μάχης και των φιλοτουρκικών ισλαμιστικών ομάδων στο Τζαράμπλους της Συρίας, η κατάσταση στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας παραμένει έκρυθμη.

Η αμερικανική πλευρά διαβεβαιώνει την Άγκυρα ότι οι κουρδικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στο δυτικό μέρος του Ευφράτη πριν από λίγο καιρό, πλέον έχουν αρχίσει να αποχωρούν από το Μίμπιτς και τα περίχωρα του και να επιστρέφουν στο ανατολικό κομμάτι του Ευφράτη.Το μήνυμα της αμερικανικής πλευράς που βρίσκει αντίκτυπο στον τουρκικό Τύπο, έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την πρώτη αναμέτρηση των φιλοτουρκικών ομάδων με το κουρδικό κίνημα στο ανατολικό και νότιο κομμάτι του Τζαράμπλους. Συγκεκριμένα, χθες τις πρώτες βραδινές ώρες, οι φιλοτουρκικές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με κουρδικές δυνάμεις που περιφρουρούν το Μίμπιτς και κάποια χωριά στο ανατολικό κομμάτι του Τζαράμπλους. Οι συγκρούσεις τερματίστηκαν δίχως να λάβουν μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο, η κουρδική πλευρά παραμένει σε κατάσταση συναγερμού.

Προειδοποιεί το ΡΚΚ
Εν τω μεταξύ, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα δίνει στην δημοσιότητα ένα νέο ανακοινωθέν, και επισημαίνει ότι «Στο στόχαστρο της Άγκυρας βρίσκονται οι Κούρδοι και όχι το Ισλαμικό Κράτος». Σύμφωνα με την κουρδική πλευρά, μετά την κατάληψη του Τζαράμπλους, χρησιμοποιώντας διάφορες φιλικές δυνάμεις, η Άγκυρα θα επιχειρήσει την συντηρητική, σουνιτική-τουρκική πολιτική γραμμή της στην Συρία και στην Μέση Ανατολή.Το κουρδικό κίνημα καλεί όλους τους Κούρδους σε αντίσταση. Το σχετικό ανακοινωθέν ολοκληρώνεται με κάλεσμα για εξέγερση, παρόμοια με αυτή που έλαβε χώρα την περίοδο της Υπόθεσης Κομπάνι και αναστάτωσε την Τουρκία για συνεχόμενες ημέρες.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ