26 Αυγούστου 2016

Ουάσινγκτον και Άγκυρα οι αδύναμοι παίκτες στη Μ. Ανατολή;

Στόχος της τουρκικής επίθεσης στη Συρία είναι οι Κούρδοι εκτιμά ο ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής, Αντρέ Μπανκ. Ο Γερμανός αναλυτής αναφέρει ότι Τουρκία και ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη Μ. Ανατολή και συνεργάζονται για να αλλάξουν τη στρατηγική τους.Ο Μπανκ υποστηρίζει ότι η υποστήριξη που δείχνουν οι ΗΠΑ στην επίθεση της Τουρκίας, η οποία στοχεύει ξεκάθαρα τους Κούρδους και όχι το Ισλαμικό Κράτος, δείχνει την αλλαγή στρατηγικής και της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή.

«Το πρόσχημα επισήμως ήταν φυσικά η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται κυρίως για την απώθηση των Κούρδων της Συρίας. Οι κουρδικές οργανώσεις κατάφεραν τις περασμένες εβδομάδες να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους προς τα δυτικά. Η Τουρκία δεν αποδέχεται την κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, η οποία βρίσκεται στα σύνορά της, από τους Κούρδους. Εάν (οι Κούρδοι) κατέχουν την περιοχή δυτικά του Ευφράτη, θα έχουν τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας Συρίας και στο σημείο αυτό η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει μια σφήνα κατά μήκος του σημαντικού αυτού ποταμού», τονίζει ο Μπανκ μιλώντας στο ARD
Ο ειδκός για θέματα Μέσης Ανατολής θεωρεί ότι «η Ουάσινγκτον θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αγκυρα, διότι η Τουρκία είναι από πολλές απόψεις σημαντικός εταίρος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους όταν πολεμούν το “Ισλαμικό Κράτος”, διότι τους χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ότι με την υποστήριξη και τη συνεργασία αποδέχονται εμμέσως και τις εδαφικές τους διεκδικήσεις».
Αυτή η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και η στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας κατά των Κούρδων ερμηνεύεται ως «παραχώρηση» προκειμένουν να παραμείνει η Ουάσινγκτον σκληρή στο θέμα του Γκιουλέν.
«Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον αυξανόμενο αυταρχισμό το προέδρου Ερντογαν και αυτό το κατέστησε σαφές και ο Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία».
Κατά τον Μπανκ, «η αλλαγή στρατηγικής και της Τουρκίας, λ.χ. η προσέγγιση της Μόσχας, η αποδοχή του Ασαντ ως μέρος μιας μεταβατικής κυβέρνησης, οφείλεται στο γεγονός ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ναι μεν το κυβερνών κόμμα ΑΚP και ο Ερντογαν ελέγχουν την εξουσία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά τα πράγματα στην οικονομία και στις εξωτερικές της σχέσεις είναι διαφορετικά».
«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή οι αδύναμοι παίκτες στη διένεξη της Μέσης Ανατολής και διατυπώνοντάς το κάπως τραβηγμένα θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί συναντώνται δυο χαμένοι για να αλλάξουν τη στρατηγική τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Καθαρίζουμε τα σύνορά μας»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πάντως, διέψευσε τις κατηγορίες πως η Τουρκία επικεντρώνεται στους Κούρδους σημειώνοντας ότι η χώρα του καθαρίζει τα σύνορά της από τις μαχητικές οργανώσεις για να εμποδίσει μια νέα συρροή μεταναστών.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «επαίσχυντο ψέμα» προσθέτοντας «Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι να διασφαλισθεί 100% η ασφάλεια των συνόρων μας (...) και να διώξουμε τα στοιχεία του DAESH έξω από την περιοχή».
Πιο... επεξηγηματικός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος δηλώνει ότι οι Κούρδοι αντάρτες και μαχητές και το Ισλαμικό Κράτος θέλουν να πλήξουν την Τουρκία και να επωφεληθούν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της και την ασφάλειά της, προσέθεσε επίσης ο Κουρτουλμούς στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έκανε το σχόλιο αυτό μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε σήμερα το πρωί στην πόλη Τσίζρε, οι περισσότεροι κάτοικοι της οποίας είναι Κούρδοι, στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στο εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Την ίδια ώρα φωτορεπόρτερ του AFP που βρίσκεται στη μεθόριο Τουρκίας-Συρίας μετέδωσε ότι η Τουρκία αποστέλλει άλλα 4 άρματα μάχης στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς, από την οποία εκδιώχθηκαν αυτή την εβδομάδα οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Ο φωτορεπόρτερ του AFP είδε αυτά τα τέσσερα άρματα μάχης να κατευθύνονται προς τα σύνορα και άκουσε εκρήξεις που προέρχονταν από την Τζαραμπλούς, κάτι που δείχνει μάλλον ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στην πόλη μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του ΙΚ.
http://left.gr/news/oyasingkton-kai-agkyra-oi-adynamoi-paiktes-sti-m-anatoli