21 Ιανουαρίου 2016

Αμερικανική τεχνογνωσία στην Τουρκία για έλεγχο συνόρων με Συρία


Ουλαμός τουρκικών αρμάτων μάχης Μ-60 στα σύνορα με Συρία και Ιράκ  Φωτογραφία αρχείου. EPA/SEDAT SUNA
Οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, και για πρώτη φορά θα προσφέρουν στην Άγκυρα τεχνολογίες για να την βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων.

Η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα συζητούν επί μήνες πώς θα κλείσουν το τελευταίο αφύλακτο τμήμα των συνόρων, μια λωρίδα μήκους 98 χιλιομέτρων από την οποία διέρχονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προϊόντα της μαύρης αγοράς και πολεμικό υλικό.Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τη συριακή πλευρά των συνόρων και η προσπάθεια για τη φύλαξη τους έχει καταστεί ακόμη περισσότερο επείγουσα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις το Νοέμβριο στο Παρίσι. Μερικοί από τους δράστες των επιθέσεων αυτών χρησιμοποίησαν ή είχαν αποπειραθεί να χρησιμοποιήσουν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να φθάσει σήμερα στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να συζητήσουν τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη εντάσσεται σε μια σειρά επισκέψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Το Φεβρουάριο, ο αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζε Τζόνσον θα ηγηθεί μιας διυπηρεσιακής αντιπροσωπείας και θα προσφέρει στην τουρκική κυβέρνηση έναν κατάλογο συγκεκριμένων τεχνολογιών για τον έλεγχο των συνόρων, δήλωσαν στο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι.Αερόστατα επιτήρησης και τεχνολογία κατά της διάνοιξης σηράγγων βρίσκονται στον αμερικανικό κατάλογο του εξοπλισμού που είναι πιθανόν να προσφερθεί και οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να μοιραστούν με την Τουρκία μεθόδους για την ανίχνευση υλικού που χρησιμοποιείται σε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

“Μας αρέσει η δράση που αναλαμβάνουν και θέλουμε να εργαστούμε μαζί τους για να σφίξουμε λίγο περισσότερο τη βίδα”, δήλωσε για την Τουρκία ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος και οι άλλοι που μίλησαν ζήτησαν να μην κατονομασθούν.Τα μέτρα της Τουρκίας για τον έλεγχο των συνόρων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη άλλων 25.000 στρατιωτών του τακτικού στρατού και την εγκατάσταση φραγμάτων από μπετόν και φρακτών.Εντούτοις ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Αστον Κάρτερ δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο πως “η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τα σύνορά της” και το ίδιο τόνισε και σήμερα από το Παρίσι όπου βρίσκεται.

“Πιστεύω ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα και ο σχεδιασμός της εκστρατείας που συζητούσα με τους άλλους υπουργούς (Άμυνας του διεθνούς συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που συνεδρίασαν χθες στο Παρίσι) θα βελτιωνόταν σημαντικά αν η Τουρκία έκανε μια πιο σοβαρή προσπάθεια”, δήλωσε ο Ας Κάρτερ σε ομιλία του στην Ecole militaire στη γαλλική πρωτεύουσα.

“Ένας καλύτερος έλεγχος των συνόρων της (με τη Συρία) θα ήταν κάτι αληθινά σημαντικό”, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι τα σύνορα αυτά είναι “μακρά και δύσκολα”.
“Τα τουρκικά σύνορα είναι ένα μέρος όπου οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπορούν να πηγαινοέρχονται και μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλίζεται η επιμελητεία του Ισλαμικού Κράτους. Όπως ζητώ απ’ όλους στους κόλπους του συνασπισμού μας να κάνουν περισσότερα, όπως ο αμερικανικός στρατός κάνει περισσότερα, θα ήθελα να δω και την Τουρκία να κάνει περισσότερα επίσης”, διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ