21 Ιανουαρίου 2016

Η Τουρκία ομαλοποιεί τις σχέσεις της με την Αίγυπτο Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενδέχεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου

http://shoebat.com/wp-content/uploads/2015/01/erdo%C4%9Fan-rabia-selami.jpgΜετά το Ισραήλ, η Τουρκία προχωρά στην αποκατάσταση των σχέσεων της και με την Αίγυπτο. Η απόφαση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο που η τουρκική εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε διάφορα πεδία. Η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ενδέχεται να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, τις τελευταίες εβδομάδες ετοιμάζεται συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου, με την οποία η Τουρκία προτίθεται να αναγνωρίσει, υπό όρους, την κυβέρνηση του Αλ Σίσι. Ως αντάλλαγμα, η Αίγυπτος δε θα εφαρμόσει την καταδικαστική απόφαση εις βάρος των Αδερφών Μουσουλμάνων.

Αναλυτικότερα, η Τουρκία, προκειμένου να προστατέψει τους Αδερφούς Μουσουλμάνους προτίθεται να υπογράψει  μία συμφωνία, προς ανανέωση των σχέσεων της με την Αίγυπτο, οι οποίες παρέμεναν ψυχρές από τον Ιούλιο 2013, όταν ο Στρατηγός Abdel Fattah el-Sisi ανέτρεψε με πραξικόπημα την κυβέρνηση των Αδερφών Μουσουλμάνων. Σε λίγο καιρό, ολοκληρώνεται το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Αιγύπτου, που ανέλαβε να ετοιμάσει η Σαουδική Αραβία. Επιχειρείται μία συμφωνία, με την οποία η Τουρκία θα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Αιγύπτου ενώ η Αίγυπτος δε θα εφαρμόσει την απόφαση  εκτέλεσης του τέως Προέδρου Morsi και των λοιπών μελών της οργάνωσης των Αδερφών Μουσουλμάνων.

Σε συνέχεια των συνομιλιών που ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται στα σκαριά ένα κείμενο γραπτής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών (Τουρκίας και Αιγύπτου). Άλλοι παράγοντες που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της ειρηνευτικής διαδικασίας, είναι ακόμα το Ισραήλ και τα ΗΑΕ. Αν η συμφωνία με την Αίγυπτο επιτευχθεί μέχρι τον Απρίλιο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι θα μπορέσει να έρθει τον Απρίλιο
στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετέχει στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=229619