01 Απριλίου 2015

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΤΑ ΓΚΙΟΥΛΕΝΙΣΤΩΝ Αθώοι και οι 236 κατηγορούμενοι για τη «Βαριοπούλα»

tourkia-athwoi-236-aksiwmatikoi-gia-to-sxedio-bariopoula
Αθώοι πλέον και με τη βούλα οι συνολικά 236 κατηγορούμενοι για την υπόθεση «Βαριοπούλα», μεταξύ αυτών και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, που φέρονταν να είχαν συνωμοτήσει με στόχο την ανατροπή της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης Ερντογάν, είδαν χθες την τουρκική Δικαιοσύνη να τους απαλλάσσει από όλες τις κατηγορίες, επικαλούμενη ανεπάρκεια ενοχοποιητικών στοιχείων.Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες ότι τα ψηφιακά (ηχητικά και άλλα) ντοκουμέντα, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο ως στοιχεία αποδεικτικά της ενοχής των κατηγορουμένων, ήταν κατασκευασμένα.Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πρωτοδίκως, το 2012, καταδικαστεί σε ποινές έως και 20 ετών φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, προτού παρέμβει το Συνταγματικό Δικαστήριο και ζητήσει (το καλοκαίρι του 2014) την επανεκδίκαση της υπόθεσης.

Ανεξάρτητα, ωστόσο, από την επάρκεια ή μη επάρκεια των όποιων ενοχοποιητικών στοιχείων, οι εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο δείχνουν να απορρέουν από τις διεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Αλλάζοντας στάση σε σχέση με το παρελθόν, το καθεστώς Ερντογάν πλέον νίπτει τας χείρας του, «ξεχνάει» ότι μέχρι πρότινος είχε ένα σύμμαχο ονόματι Γκιουλέν και επιχειρεί να «φορτώσει» τις υποθέσεις «Εργκενεκόν» και «Βαριοπούλα» σε... γκιουλενιστές «εισβολείς».

Ο Ερντογάν υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι οι συγκεκριμένες διώξεις ενορχηστρώθηκαν από γκιουλενικούς κύκλους εντός της Δικαιοσύνης και επιτίθεται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ παράλληλα δείχνει να κάνει χάρη στους κεμαλιστές. Κι όλα αυτά, διόλου τυχαία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου του 2015. Η υπόθεση «Βαριοπούλα» αναφέρεται σε υποψίες για απόπειρα πραξικοπήματος, που φέρεται να είχε σχεδιαστεί τον Μάρτιο του 2003, με στόχο την ανατροπή της τότε κυβέρνησης Ερντογάν.
EΘΝΟΣ