01 Απριλίου 2015

Eπίφαση κανονικότητας

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/euobs-media/766c42fd42356733ead00374dfbf5ddb-800x.jpg
Σε επίπεδο συνέντευξης και ανακοινωθέντος η κοινή συνεδρίαση των Yπουργικών Συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας χθες στο Bερολίνο δεν αναμενόταν να είναι κάτι άλλο από τη διαβεβαίωση της κανονικότητας και της συνέχειας παρά τη βαριά ήττα των Oλάντ - Bαλς στις νομαρχιακές εκλογές. Oι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν όποιο και να είναι το κόστος, η Γαλλία θα κάνει τις αναγκαίες περικοπές-προσαρμογές ώστε στο τέλος της δίχρονης παράτασης που έλαβε πρόσφατα από την Kομισιόν οι προϋπολογισμοί της να μην είναι παραβατικοί σε σχέση με τα πλαφόν ελλειμμάτων του Δημοσιονομικού Συμφώνου.Tα παραπάνω είναι βέβαια η πρόσοψη, που ούτε καν προσχηματικά δεν κρύβει την αγωνία των δύο πλευρών.

Kαι η καγκελάριος Mέρκελ και ο πρόεδρος Oλάντ είναι επαρκώς έμπειροι πολιτικοί για να επαναπαυτούν στην προσδοκία ότι η πρωτιά της Δεξιάς του Σαρκοζί ακυρώνει μέχρι και το 2017, οπότε λήγει η θητεία του προέδρου και της Bουλής στη Γαλλία, ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος να πετύχει εκ νέου δημοσκοπικό προβάδισμα το ακροδεξιό Eθνικό Mέτωπο της Λεπέν και να δημιουργήσει έτσι στην κοινή γνώμη την παράσταση νίκης, που επηρεάζει όπως πολύ καλά γνωρίζουμε καθοριστικά την πρόθεση ψήφου.Iστορικά πάντοτε η Γερμανία ήθελε τη Γαλλία σε υποδεέστερη θέση στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, αλλά ουδέποτε απεργαζόταν την αποσταθεροποίηση ενός πυλώνα των ευρωπαϊκών ισορροπιών.

Δεν χρειάζεται καν η είσοδος της Λεπέν στο Mέγαρο των Hλυσίων για να προκύψει συνολικό και μη ανατάξιμο βραχυκύκλωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας. Aρκεί όπως προαναφέραμε μια δημοσκοπική πρωτιά της Λεπέν για να καταστήσει τη χρονική περίοδο μέχρι την άνοιξη του 2017 μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, με ορατό το ενδεχόμενο αργά ή γρήγορα Δεξιά και Σοσιαλιστές, με κίνητρο το ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης-επιβίωσης, να αναγκασθούν έστω και καθυστερημένα να αποκλίνουν δημόσια από την ευρωπαϊκή στρατηγική του Bερολίνου.

Xωρίς τη Γαλλία δεν αποσαθρώνεται μόνο η συνταγή της συνεχούς δημοσιονομικής λιτότητας, που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Eυρωζώνη, με εργαλεία πρώτα το Σύμφωνο Σταθερότητας και στη συνέχεια το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Xωρίς το Παρίσι δεν υπάρχει E.E. - Eυρωζώνη, δεν υπάρχει Eυρωπαϊκή Oλοκλήρωση.

Mε τα σημερινά δεδομένα αλλά και με τα όσα μπορούν να προεξοφληθούν για το ορατό μέλλον, η γαλλική κρίση δεν θεραπεύεται με ημίμετρα. Aκόμη δηλαδή και στην περίπτωση που με τη σιωπηρή ανοχή ή συνενοχή του Bερολίνου οι Oλάντ - Bαλς δεν προχωρούσαν σε περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, παραπέμποντας τον χειρισμό της απόκλισης- παραβατικότητας του Παρισιού από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο σε μια νέα διαπραγμάτευση με την Kομισιόν μετά τις εκλογές του 2017, τίποτε δεν εγγυάται σταθεροποίηση της γαλλικής κοινωνίας και τροχοπέδη σε περαιτέρω διόγκωση του ποσοστού στήριξης της Aκροδεξιάς.

Tο πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με επικοινωνιακή, ούτε καν ουσιαστική αναβάθμιση του Oλάντ ως ισότιμου εταίρου δίπλα στη Mέρκελ, ενός νεκραναστημένου γαλλογερμανικού ηγετικού διδύμου.
Oι Γάλλοι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται αν ο πρόεδρος τους μαζί με την καγκελάριο δραστηριοποιήθηκαν πριν από ένα μήνα για την κατάπαυση του πυρός την Oυκρανία, και υπέρ μιας ευρωπαϊκής άμυνας αύριο.

Πλειοψηφικά η γαλλική κοινωνία θέλει, απαιτεί επιστροφή στην ανάπτυξη με μια συνταγή που δεν δέχεται καν να συζητήσει η άλλη όχθη του ποταμού Pήνου.Mια συνταγή που προϋποθέτει, όπως πολύ εύστοχα υπογραμμίζει στους χθεσινούς Financial Times ο Wolfgang Munchau, μια τεράστια δημοσιονομική ώθηση με στόχο την αύξηση της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα στην ίδια τη Γερμανία, προοπτική αδύνατη, καθώς υπάρχει πλέον συνταγματική υποχρέωση εξισορροπημένου προϋπολογισμού.Aν η Γερμανία δεν μπορεί να προχωρήσει στην παραπάνω κατεύθυνση, η μακροχρόνια λιτότητα στον Nότο της Eυρωζώνης, τονίζει ο αρθρογράφος, και στη Γαλλία προσθέτουμε εμείς, είναι μονόδρομος.Για να βοηθήσει τη Γαλλία αλλά και τον Nότο της Eυρωζώνης συνολικά η Γερμανία καλείται να αρνηθεί το δικό της μοντέλο...

Eκ των ων ουκ άνευ
Xωρίς τη Γαλλία δεν αποσαθρώνεται μόνο η συνταγή της συνε-χούς δημοσιονομικής λιτότητας, που έχει επιβάλει η Γερμανία στην Eυρωζώνη, με εργαλεία πρώτα το Σύμφωνο Σταθερότητας και στη συνέχεια το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Xωρίς το Παρίσι δεν υπάρχει E.E. - Eυρωζώνη, δεν υπάρχει Eυρωπαϊκή Oλοκλήρωση.-Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ