12 Φεβρουαρίου 2013

Προετοιμάζεται η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Τουρκία

http://www.nationalturk.com/en/wp-content/uploads/2012/06/erdogan-hollande-france-turkey-relations-nationalturk-0455.jpgΤο Παρίσι προετοιμάζεται για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ που επισημαίνει ότι η Άγκυρα επιθυμεί να λάβει χώρα η επίσκεψη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο το Παρίσι δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του καθώς ο Πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από την διπλωματική υπηρεσία να εξετάσει τις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς να αγνοηθούν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, προστίθεται.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γαλλία εξετάζει κάποια βήματα ώστε να υπάρξει μια νέα ώθηση στις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως ότι η Γαλλία δεν θα υποστηρίξει μεν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο δεν θα αντιταχθεί ανοικτά στο άνοιγμα νέων Κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Γαλλία σκοπεύει τώρα να ¨ξεπαγώσει¨ ένα προς ένα τα κεφάλαια που είχε ‘παγώσει¨ ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, αναφέρεται, είναι το πλέον ευαίσθητο στις σχέσεις των δύο χωρών και ο Γάλλος Πρόεδρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην υποστήριξη των αρμενικής καταγωγής Γάλλων ψηφοφόρων και αυτή η διάσταση έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας. Το Παρίσι φοβάται ότι μια επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Τουρκία εντός του 2013 θα έχει αρνητική επίπτωση στις Ευρωεκλογές του 2014. Ωστόσο δεν θέλει να καθυστερήσει άλλο την επίσκεψη Ολάντ στην Τουρκία διότι πλησιάζει η 100η επέτειος της αρμενικής Γενοκτονίας το 2015. Η Γαλλία ευελπιστεί να κατακτήσει ξανά την παλιά της θέση στην αγορά της Τουρκίας.
.http://kathimerini.com.cy